• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με Μυτιληναίο, Στάσση και Περιστέρη πάνω από τις 830 μονάδες


    Σαφώς ανοδική η κίνηση που βγαίνει στην αγορά την Τρίτη.

    Το γεγονός ότι η HSBC «επιστρατεύεται» μετά από ένα χρόνο και αλλάζει τη σύστασή της σε overweight για το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα για να αποτραπούν τυχόν «απειλές» που διακυβεύουν την ρευστότητα της αγοράς εν μέσω ομολογιακών και αυξήσεων κεφαλαίου.

    Είναι σημαντικό νέο, σύμφωνα με τους αναλυτές, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για φρέσκο χρήμα στην ελληνική αγορά μετοχών. Μία αγορά, που, σύμφωνα με την HSBC, έχει μερισματική απόδοση 4,4%, όταν το ελληνικό 10ετές έχει απόδοση 0,94% (νωρίτερα το πρωί της Τρίτης) και p/e από τα πλέον ελκυστικά μεταξύ των αναδυόμενων 10,5 φέτος και σχεδόν 9 για το 2022 και με δεδομένη την αύξηση της κερδοφορίας σε τράπεζες και blue chips φέτος και του χρόνου.

    Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο, που θα μπορούσε να υπάρξει μετατόπιση κεφαλαίων από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, καθώς η οικονομία της Τουρκίας βυθίζεται από τις παλινωδίες της ηγεσίας της.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται στις 836 μονάδες και με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, ενώ οι συναλλαγές δηλώνουν επιφυλακτικότητα, καθώς διαμορφώνονται στα 28,3 εκατ. ευρώ.

    Κι ενώ η Ευρώπη αναμένει τα στοιχεία για την ύφεση, οι αγορές μετά το πρωινό άδειασμα σηκώνουν κεφάλι περνώντας σε θετικό πρόσημο.

    Μαζί τους και το Χ.Α., που σε δώδεκα συνεδριάσεις έχει καταγράψει απώλειες τις δύο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική.

    Με εξαίρεση την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63, Aegean, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο, στο υπόλοιπο ταμπλό οι αγοραστές υπερτερούν.

    Πάνω από 2% τα κέρδη στη ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44, στα 9,22 ευρώ και κέρδη πάνω από 1% για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36, σούπερ αντίδραση 3,69% για την Jumbo, που μαζί με τον ΟΠΑΠ και την Eurobank είναι μία από τις αγαπημένες μετοχές της HSBC. Η μετοχή ανακάμπτει στα 15,19 ευρώ.

    Κάτω από 1% η αντίδραση που βγαίνει στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30, που όμως, σκαρφαλώνει στα 13 ευρώ, στα 12,67 ευρώ η ΜΟΗ που έχει μπροστά της την έκδοση ομολογιακού 200 εκατ. ευρώ, και 35 τα κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή.



    ΣΧΟΛΙΑ