• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με κέρδη 7,42% για τις τράπεζες έκλεισε ο Αύγουστος

    • NewsRoom

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Ισχυρός αποδείχθηκε ο Αύγουστος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τον αναιμικό τζίρο στο μεγαλύτερο διάστημα του μήνα και τα προβλήματα που προκάλεσαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

    Μάλιστα, η αγορά θα μπορούσε να είχε κλείσει τον μήνα και με καλύτερο τρόπο, αν είχε καταφέρει να διατηρήσει μέχρι τα τελευταία λεπτά την ανοδική κίνηση που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Δευτέρας, φτάνοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά και πάνω από τις 640 μονάδες. Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των δημοπρασιών (με αυξημένο τζίρο λόγω και της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI), προσγείωσε τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας με οριακές απώλειες. Οι επενδυτές πάντως είδαν την Citigroup να δηλώνει πως η ελληνική αγορά εμφανίζει την υψηλότερη μερισματική απόδοση διεθνώς για το 2020, στο 5,8%

    Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 633,98 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 60,1 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 37,9 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,28%, στις 1.513,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε έκλεισε με απώλειες 1,42% στις 325,35 μονάδες.

    Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης τον Αύγουστο έκλεισε με κέρδη 2,65%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη 1,86%, ενώ άνοδο 7,42% κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,42%.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, με απώλειες -3,35%, ενώ η μετοχή της  Jumbo  υποχώρησε κατά -2,09%. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στο -1,87%, η ΕΥΔΑΠ στο -1,69% και τα ΕΛΠΕ στο -1,16%.  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

    Τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφερε η μετοχή της Σαράντης που έκλεισε στο +3,07%. Η ΔΕΗ έκλεισε στο +1,47%, η Titan στο +1,25% ενώ η Aegean  στο +1,12%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΟΛΠ.

    Αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.



    ΣΧΟΛΙΑ