• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με +4% Εθνική, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ – 6Χ6 για τη ΔΕΗ

    Χρηματιστήριο: Με +4% Εθνική, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ - 6Χ6 για τη ΔΕΗ


    Μόλις στα 59 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο καθαρός τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά η αγορά επέστρεψε στις 889 μονάδες κλείνοντας με κέρδη 1,45%.

    Σε μία εμφανώς ανοδική συνεδρίαση, η οποία εδράζεται από το χθεσινό γύρισμα της Wall, τα σημερινά κέρδη 1,7% του Dax στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που επέστρεψε πάνω από τις 15.230 μονάδες και συνεχίζεται με το ράλι 1,5% αυτή την ώρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο λόγος της ανόδου αφορά το σύνολο των αγορών, μετά τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση Πούτιν, ο οποίος είπε ότι θα ανοίξει τους κρουνούς διοχέτευσης φυσικού αερίου των αγορών της Δυτικής Ευρώπης, αίροντας το μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή και την κατανάλωση, κάτι που προμήνυε έναν βαθύ και κρύο χειμώνα για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.

    Κι εφόσον λοιπόν, υπάρξει επάρκεια στην κατανάλωση φυσικού αερίου το επόμενο βήμα είναι η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και αερίου που ήδη άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα.

    Αξιοσημείωτες ήταν οι συναλλαγές της Eurobank οι οποίες κάλυψαν περίπου το 60% του όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και σχεδόν το 0,40% του συνολικού κεφαλαίου.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +4,41%, ΕΥΔΑΠ +4,31%,ΑΔΜΗΕ +3,13%, Motor Oil +2,88%.

    Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα..

    Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 20 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 45 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 35 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

    Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 19,8 εκατ. ευρώ και όγκου 17,8 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 14,8 εκατ. τεμάχια αξίας 12,35 εκατ. ευρώ, η Εθνική 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 3,26 εκατ. ευρώ.

    Ο ΟΠΑΠ 63,5 χιλ. τεμάχια αξίας 860 χιλ. ευρώ, η Coca Cola 30 χιλ. τεμάχια αξίας 848 χιλ. ευρώ και η Jumbo 83 χιλ. τεμάχια αξίας 1,18 εκατ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.

    Το εν λόγω εργαλείο θα αντικαταστήσει το πανδημικό πρόγραμμα ενώ θα συμπληρώσει ένα παλαιότερο, ανοικτού τύπου σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν να κατονομαστούν.

    Πάντως, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ένα τέτοιο μέτρο θα παγίωνε την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, εφόσον τον Μάρτιο του 2022 λήγει το τρέχον πανδημικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως PEPP και αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 2,8 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 32,18 δισ. ευρώ.

    Ως προς το ταμπλό, πάνω από 4% τα κέρδη για τη Βιοχάλκο, την ΕΥΔΑΠ και την Εθνική. Πάνω από 2,5% η άνοδος για την Πειραιώς, τον Μυτιληναίο, την ΕΧΑΕ και την Μότορ Όιλ και πάνω από 2% η άνοδος στα ΕΛΠΕ και πάνω από 1% στην Τέρνα Ενεργειακή, τον ΟΛΠ, που εγκρίθηκε η μεταβίβαση του 16% του Δημοσίου , Jumbo, Eurobank, Ελλάκτωρ, Coca Cola και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

    Η ΔΕΗ συνέχισε οριακά ανοδικά στα 8,83 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street – Άλμα για τις κινεζικές μετοχές

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps

    Asset management: Μεταξύ 8,30-8,60 η τιμή στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ με έκδοση μικρότερου αριθμού μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ