• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Κοντά στα υψηλά 5 μηνών επέστρεψε η ΔΕΗ, αντίδραση από Alpha και ΕΤΕ

    Γιώργος Στάσσης-Βασίλης Ψάλτης-Παύλος Μυλωνάς

    Γιώργος Στάσσης-Βασίλης Ψάλτης-Παύλος Μυλωνάς


    Στις τράπεζες και τη ΔΕΗ που έγραψε υψηλά σχεδόν πέντε μηνών, περιεστράφη την Τρίτη το ενδιαφέρον στο Χ.Α.

    Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να βγουν ισχυρότερες από την πιο αυστηρή, μέχρι στιγμής, άσκηση ανθεκτικότητας καταγράφοντας θεαματικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του 2021 και του 2018, ήταν από τους βασικότερους λόγους αντίδρασης των μετοχών, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Σύμφωνα με την ανάλυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αφορμή τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών (2023), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκπροσωπούμενο από τις 4 συστημικές τράπεζες, κατατάχτηκε στην 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της 11ης και 15ης θέσης το 2021 και 2018 αντίστοιχα.

    Τα νέα φαίνεται ότι έφθασαν και στο Λονδίνο όπου διεξάγεται το  δεύτερο roadshow της Morgan Stanley για τις ελληνικές μετοχές καθώς όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των τραπεζών στις διανομές των μερισμάτων.

    Σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις τους, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, υποστηρίζουν χρηματιστηριακές πηγές.

    Επίσης, οι πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι oι τράπεζες είχαν τα περισσότερα ραντεβού με τους αναλυτές στο  roadshow της Morgan Stanley.

    Πάνω από 4,4 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια και σήμερα στη μετοχή της Άλφα με την μετοχή να ενισχύεται 1,94%, αγγίζοντας στο κλείσιμο το 1,58 ευρώ.

    Κέρδη 1,51% για την ΕΤΕ με επίσης μεγάλο όγκο, σχεδόν 4,7 εκατ. κομμάτια διακινήθηκαν, με κλείσιμο στα 6,16 ευρώ.

    Θετικό πρόσημο και για την Eurobank , αλλά και για την Πειραιώς , στο 1,669 ευρώ με 3,6 εκατ. τεμάχια και 3,17 ευρώ με 2,2 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

    Πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στη ΔΕΗ , με κλείσιμο στα 10,75 ευρώ και άνοδος 2,38%.

    Η ΔΕΗ  έχει να βρεθεί στα επίπεδα αυτά από την 1η Αυγούστου, δηλαδή εδώ και πέντε μήνες.

    Χρηματιστές υποστηρίζουν ο μεγάλος τζίρος ενδεχομένως να αποτελεί… προεόρτια του  rebalancing του MSCI στις 30/11.

    Προφανώς κάποιες από τις αναδιαρθρώσεις θέσεων έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδες, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Πιέσεις βγήκαν στην Aegean 1,73%, στα 11,34 ευρώ, Ελλάκτωρ πάνω από 3,2%, Μυτιληναίος πάνω από 1%, στα 36,34 ευρώ, ΟΠΑΠ 0,81%, στα 14,69 ευρώ, σταθεροποιητικά ο ΟΤΕ στα 13,03 ευρώ.

    Πτώση 3,79% για την Ιντραλότ στα 0,938 ευρώ παρά το θετικό άνοιγμα στα 0,986 ευρώ με περισσότερα από 1 εκατ. κομμάτια, πτώση 2,6% για την Λάμδα , απώλειες 1,4% για την Autohellas και 4,47% για την Σαράντης .

    H τελευταία, σημειωτέον ήταν από τις μετοχές που είχαν ευνοηθεί από τις εντολές αγορών στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας (είχε κλείσει με κέρδη 5,6%).

    Διαβάστε επίσης

    CNL Capital: Διανομή προσωρινού μερίσματος στα 0,25 ευρώ/μετοχή

    Edison για ΟΠΑΠ: Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στη μετοχή – Αύξηση στη «δίκαιη» τιμή στα €18,5 από €17,9

    Alpha Finance για HelleniQ Energy: Αύξηση της τιμής στόχου στα €9,96/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ