• ΑΓΟΡΕΣ

    Edison για ΟΠΑΠ: Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στη μετοχή – Αύξηση στη «δίκαιη» τιμή στα €18,5 από €17,9

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ


    Η ανεξάρτητη βρετανική εταιρεία αναλύσεων Edison επισημαίνει ότι τα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα τυχερά παιχνίδια (GGR) μειώθηκαν κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση σε €481 εκατ., στοιχείο το οποίο όμως δεν αλλάζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

    Για την ακρίβεια, η αποτίμηση της Edison για τον ΟΠΑΠ έχει αυξηθεί από τα €17,9 ανά μετοχή σε €18,5 ανά μετοχή, με την επίδραση των χαμηλότερων εκτιμήσεων για τα κέρδη να αντισταθμίζεται από τη βελτιωμένη χρηματοοικονομική θέση του ΟΠΑΠ.

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, οι επιδόσεις επηρεάστηκαν από:

    1) την αδυναμία στα αθλητικά στοιχήματα (online και λιανικής) λόγω των ασυνήθιστα υψηλών πληρωμών σε ολόκληρο τον κλάδο και των λιγότερων παιχνιδιών ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην ποδοσφαιρική περίοδο του προηγούμενου έτους για την προσαρμογή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA τον Δεκέμβριο του 2022,

    2) τη δύσκολη συγκριτική περίοδο και τα χαμηλά τζακ ποτ στην τρέχουσα περίοδο για τα Λαχεία

    3) τη διακοπή των συναλλαγών σε τοποθεσίες στην κεντρική Ελλάδα λόγω πλημμυρών και πυρκαγιών.

    Τα χαμηλότερα έσοδα και οι υποκείμενες αυξήσεις σε όλες τις γραμμές λειτουργικού κόστους μεταφράστηκαν σε μείωση του EBITDA κατά 13% σε περίπου 170 εκατ. ευρώ.

    Ένα πρόστιμο ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου για φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών και ανανέωσης λογαριασμών μέσω κινητού τηλεφώνου μεταξύ 2017 και 2021, κατά του οποίου η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση, μείωσε περαιτέρω τα αναφερόμενα EBITDA σε 145 εκατ. ευρώ περίπου, μειωμένα κατά 26% σε ετήσια βάση από 198 εκατ. ευρώ περίπου το γ’ τρίμηνο.

    Ο ΟΠΑΠ μετακινήθηκε σε καθαρή ταμειακή θέση μέχρι το τέλος της περιόδου, καθώς η είσπραξη των εσόδων από την πώληση της Betano ενίσχυσε επιπλέον την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών διαθεσίμων.

    «Η νέα εκτίμησή μας για τα φετινά EBITDA στα €721 εκατ. περίπου (από €754 εκατ.) συγκρίνεται με τη νέα καθοδήγηση της διοίκησης για τα “επαναλαμβανόμενα EBITDA” (δηλαδή χωρίς το πρόστιμο των €25 εκατ.) στα €720-740 εκατ., μια μείωση κατά €20 εκατ. ή περίπου 3% από την προηγούμενη καθοδήγηση των €740-760 εκατ.

    Η νέα εκτίμησή μας υποδηλώνει μείωση των επαναλαμβανόμενων EBITDA κατά περίπου 9% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο. Η διοίκηση σημείωσε ότι η αδυναμία στα αθλητικά στοιχήματα συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και ακολούθησε κάποια εξομάλυνση μέχρι το Νοέμβριο, η οποία θα επηρεάσει επομένως τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

    Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η επαναφορά της ποδοσφαιρικής περιόδου στο πιο τυπικό της πρόγραμμα έναντι ενός ευκολότερου συγκριτικού από το 4ο τρίμηνο πέρυσι θα πρέπει να βοηθήσει», καταλήγει ο ο Russell Pointon, αναλυτής της Edison στο report για τον ΟΠΑΠ.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance για HelleniQ Energy: Αύξηση της τιμής στόχου στα €9,96/μετοχή

    Lomar Shipping (Οικογένεια Λογοθέτη): Δάνειο 24 εκατ. δολαρίων από την HCB για τρία πλοία

    ΟΠΑΠ: Γιατί το Eurojackpot θα απογειώσει τα μεγέθη του 2024 – mononewsTV



    ΣΧΟΛΙΑ