Σχόλιο Αγοράς

Κλειδώνουν Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος για τον MSCI; – Νέα υψηλά για την Τέρνα Ενεργειακή

Παύλος Μυλωνάς - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Κλειδώνουν Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος για τον MSCI; - Νέα υψηλά για την Τέρνα Ενεργειακή)

Παύλος Μυλωνάς – Ευάγγελος Μυτιληναίος


Το ταμπλό δείχνει ότι κλειδώνει η είσοδος στον MSCI για τον Μυτιληναίο και την Εθνική και «παίζεται» η παραμονή του Jumbo.

Εντυπωσιακές είναι οι εισροές κεφαλαίων στον Μυτιληναίο με τις συναλλαγές να πλησιάζουν τις 990.000 κομμάτια και τον τζίρο να ξεπερνάει τα 17,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει το mononews.gr.

O Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 1,79% 14,25  «χτυπάει» κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να χτυπάει ιστορικά υψηλά στα 17,44 ευρώ.

Αφαιρουμένης της συμμετοχής του βασικού μετόχου και του ποσοστού ιδίων μετοχών η καθαρή προς αξιολόγηση κεφαλαιοποίηση από τον MSCI για την εισαγωγή των μετοχών του ομίλου στους δείκτες υπολογίζεται περί το 1,8 δισ. ευρώ.

Στην ουσία πληρούνται ολες οι προϋποθέσεις για την ένταξη στον MSCI.

Εάν θα γίνει αυτό εξαρτάται από την MORGAN STANLEY.

Στα 3,5 δισ. ευρώ ενισχύεται σήμερα η κεφαλαιοποίηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,02% 2,98, με το χαρτί στα 3,82 ευρώ.

Αν αφαιρεθεί το 40% του ΤΧΣ που είναι ο μόνος μέτοχος με τόσο υψηλό ποσοστό, η καθαρή κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ που εξετάζει ο MSCI υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) μαζί με την αγορά της Τουρκίας και της Βουδαπέστης, είναι οι μόνες που ενισχύονται.

Κάτι που σημαίνει ότι το Χ.Α. ευνοείται, όπως εξηγούν χρηματιστές, από τον αποκλεισμό των ρωσικών εταιρειών από τον MSCI και μέρος των εισροών δεν αποκλείεται να στραφούν σε αγορές, όπως η ελληνική ή άλλα αναδυόμενα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Κατά τα άλλα, νέα ιστορικά υψηλά σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -3,25% 16,97 , στα 18,20 ευρώ με 185 χιλιάδες κομμάτια με την αγορά να προσδοκά ότι το deal για την μεταβίβαση μετοχών θα κλείσει πάνω από τα 21 ευρώ (μεταξύ 21 – 25 ευρώ κυκλοφορεί στην αγορά).

Ισχυρή είναι η αντίδραση και για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,28% 9,24, 2,85%, στα 101,10 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασε τα 2,1 δισ. ευρώ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 1,04 δισ. ευρώ.

Η αγορά κινείται στις 925 μονάδες και με κέρδη 0,68%, ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 20% του ημερήσιου τζίρου έχει γίνει στον Μυτιληναίο.ΣΧΟΛΙΑ