• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί διαφοροποιείται σήμερα η Λεωφόρος Αθηνών

    Γιώργος Περιστέρης – Ανδρέας Σιάμισιης


    Δεν είναι όλα μαύρα όπως φαίνεται στη χρηματιστηριακή αγορά, αν και ο χαμηλός τζίρος καταδεικνύει επιφυλακτικότητα και προβληματισμό ως προς την ανάληψη περαιτέρω επενδυτικών πρωτοβουλιών.

    Τα καλά αποτελέσματα της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00 η αναβολή του φόρου στα διυλιστήρια, το φημολογούμενο ενδιαφέρον Κούτρα για την Δομική Κρήτης, αλλά και η κάθετη πτώση κερδών στην ΔΕΚΟ της… ΕΥΑΘ, συνθέτουν ένα νέο σκηνικό στο ταμπλό, διαφοροποιώντας τον δείκτη από τον απογοητευτικό διεθνή περίγυρο. Σε κάθε περίπτωση μετά το χθεσινό στις 783 μονάδες (πολύ κοντά στο χαμηλό έτους των 779 μονάδων) λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της αγοράς, δίδοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πτώσης. Αν συμβαίνει αυτό, είναι κάτι που μένει να φανεί, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Σαν τη μύγα μες στο γάλα η αγορά με τις διεθνείς αγορές και ειδικά τις αγορές της Ευρώπης που συνεχίζουν να υποχωρούν υπό την ανησυχία της ύφεσης και της σφοδρής ρευστοποίησης ομολόγων και μετοχών, θεωρώντας ότι οι οικονομίες της γηραιάς ηπείρου είναι πιο σοβαρά εκτεθειμένες στην ενεργειακή κρίση.

    Πληθωρισμός, επιτόκια, αδυναμία παρέμβασης από την ΕΚΤ, τουλάχιστον όχι τόσο επιθετικά, όσο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, οι επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν ευρωπαϊκές αξίες, ομόλογα και μετοχές.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σε μία μέρα που μόνο το ελληνικό 10ετές δέχεται κάποιες εντολές αγορών, υποχωρώντας σε απόδοση στο 4,86% από άνω του 5% χθες, βρίσκει περιθώριο αντίδρασης στις 795 μονάδες και με κέρδη 0,5%, αν και οι συναλλαγές είναι περιορισμένες λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στους επενδυτές.

    Ακόμα και οι τράπεζες ξεκλειδώνουν το αρνητικό πρόσημο και περνούν στα κέρδη, με εξαίρεση ίσως την Alpha και την Eurobank. Στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφονται μεγάλες απώλειες, σε μετοχές, όπως η ΕΥΑΘ, που ανακοίνωσε κάθετη πτώση στα κέρδη της εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Οι απώλειες για την μετοχή ξεπερνούν το 8%.

    Στον αντίποδα σταμάτησαν οι εντολές πώλησης στον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81 και ανακάμπτει κατά 2,4%, στα 14,55 ευρώ. Ακόμα και η Coca Cola ΕΕΕ 0,42% 28,42 παρά τις πρωινές απώλειες 1,3%, πέρασε στο «συν» με +0,14%, πάνω από τα 21,18 ευρώ, αλλά ισχνό όγκο, μόλις 7 χιλιάδων τεμαχίων.

    Πάνω από 323 χιλιάδες κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,73% 16,43 με την μετοχή στα 12,22 ευρώ, πάνω από 313 χιλιάδες στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 με την μετοχή να αγγίζει τα 13,85 ευρώ, κέρδη 1,1% για το Jumbo, στα 13,86 ευρώ. και 1>% αντίδραση στην ΜΟΗ ΜΟΗ -1,23% 25,80 στα 16,17 ευρώ. Ισχυρή αντίδραση 3,7% στα ΕΛΠΕ, στα 6,37 ευρώ, μετά την απόφαση της Κομισιόν να αναβάλλει τον φόρο στα διυλιστήρια. Νέα μέρα αντίδρασης πάνω από τα 5,30 για την ΔΕΗ με 237 χιλιάδες κομμάτια.

    Από τις τράπεζες οι αγοραστές επιμένουν στην ΕΤΕ ΕΤΕ 0,28% 7,09 στα 3,05 ευρώ αλλά με μικρό όγκο, μόλις 389 χιλιάδων τεμαχίων. Η άλφα πέρασε στο «συν» και μαζί της η Πειραιώς, ενώ η Eurobank περιορίζει τις πρωινές απώλειες σε λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Νέα αναμένονται και από τα small caps, καθώς φημολογείται ενδιαφέρον του άλλοτε ισχυρού άνδρα των κατασκευών Δημήτρη Κούτρα για την Δομική Κρήτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Γιατί το ράλι του αμερικανικού δολαρίου δεν έχει τελειώσει ακόμα



    ΣΧΟΛΙΑ