• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Εθνική και Alpha κράτησαν την αγορά κοντά στις 900 μονάδες-3.000 τεμάχια μόλις ο όγκος στην Coca Cola–Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Χρηματιστήριο: Εθνική και Alpha κράτησαν την αγορά κοντά στις 900 μον. - 3.000 τεμάχια μόλις ο όγκος στην Coca Cola – Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός ότι η αγορά διατηρήθηκε στις 898 μονάδες, χωρίς όμως, να κάνει το άλμα επαναφοράς πάνω από τις 900. Η άποψη των επαγγελματιών του χώρου είναι ότι η προσέγγιση, που κάνει η αγορά, πρέπει να γίνεται μέρα με την ημέρα. Οι συναλλαγές έχουν πέσει αισθητά, κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Οι βασικές θέσεις έχουν κλείσει από τους ξένους διαχειριστές, τέλος Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς και τέλος Σεπτεμβρίου για τους Ευρωπαίους.

    Οι βασικές τοποθετήσεις ενόψει του 2022 έχουν ληφθεί, παρά το γεγονός ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ήταν φανερές οι σχετικές εισροές με εξαίρεση το rebalancing κατά τις αλλαγές του FTSE και του MSCI.

    Από εκεί και πέρα κανείς δεν λέει ότι η ερχόμενη χρονιά, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες θα είναι ρόδινη. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας, να μειωθεί, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της ελληνικής πλευράς, το όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος σε λιγότερο από 3% (ς.ς. περί το 1,5 – 1,8% θέλει η Ελλάδα για να ευνοηθεί η ανάπτυξη), αλλά και το όριο του χρέους από 60% του ΑΕΠ στο 100%.

    Ταυτόχρονα, υπάρχει προβληματισμός ως προς το τι μέλλει γενέσθαι για τα ελληνικά ομόλογα μετά το πέρας των επαναγορών από την ΕΚΤ στο τέλος Μαρτίου.

    Η Ελλάδα εξαιτίας της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας, δεν θα συμμετάσχει στο QE, εκτός κι αν λάβει νέες πρόνοιες η Κριστίν Λαγκάρντ για τις χώρες που υστερούν σε αξιόχρεο. Αποφάσεις, λέγεται, αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη, στις 16 Δεκεμβρίου.

    Προς το παρόν οι επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα διστακτικοί. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 37,1 εκατ. Ευρώ και ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε, εξαιτίας των πακέτων περί τα 30 εκατ. Ευρώ.

    Παρά το χαμηλό τζίρο, η ΕΤΕ ΕΤΕ -100,00%  προσεγγίζει τα προηγούμενα υψηλά της, κλείνοντας κοντά στα 2,85 ευρώ, με 1,5 εκατ. τεμάχια.

    Οριακά τα κέρδη και για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -100,00% που προσέγγισε το 1,09 ευρώ με 2,1 εκατ. τεμάχια. Γενικότερα, ο τζίρος στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ.

    Χωρίς τζίρο, αλλά με απουσία των πωλητών, η ΕΥΔΑΠ έδωσε άνοδο κοντά στο 2%, στα 7,68 ευρώ, μετά τη νέα σύμβαση που συνήψε με το Δημόσιο.

    Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το ομόλογο να καλύπτεται πάνω από δύο φορές, ενώ η μετοχή σκαρφάλωσε στα 9,80 ευρώ.

    Θετικό το πρόσημο και για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 13,50 ευρώ. Θετικό πρόσημο και πάλι για την ΜΟΗ, που επέστρεψε στα 14,17 ευρώ. Κέρδη ακόμα, για την ΔΕΗ, στα 9,75, την Ελλάκτωρ, στο 1,372 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 3,81.

    Στον αντίποδα πιέσεις και απροθυμία απορρόφησης της προσφοράς στον Μυτιληναίο, στα 15,31 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 12,57, τον ΟΤΕ, στα 16,08 ευρώ.

    Πιέσεις βγήκαν στα ΕΛΠΕ, παρά τη σημαντική απόφαση της γ.σ. για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου. Η μετοχή έχασε τα 6 ευρώ με απώλειες 1,96%. Τζίρος μόλις 3 χιλιάδων τεμαχίων στην Coca Cola.

    Κατά τα άλλα, τα κέρδη της αγοράς μέσα στην εβδομάδα ανήλθαν σε 4,62%, ενώ από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 11,08%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ