• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή σε θετικό έδαφος με πρωταγωνίστριες Εθνική, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Επιστροφή σε θετικό έδαφος με πρωταγωνίστριες Εθνική, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο

    Π. Μυλωνάς – Ευθ. Μπουλούτας – Ευ. Μυτιληναίος


    Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα μάλιστα που στις διεθνείς αγορές επικρατεί η επιφυλακτικότητα εν αναμονή των ανακοινώσεων της FED για την έναρξη του tapering.

    Μάλιστα η άνοδος έρχεται παρά τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τρίτη αλλά και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τα οποία θέτουν αυστηρότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

    Η FED αναμένεται πως θα ανακοινώσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τα 120 δισ. δολάρια τον μήνα στα 105 δισ. δολάρια δολάρια τον Νοέμβριο,προχωρώντας σταδιακά σε περεταίρω μείωση κατά 15 δισ. κάθε μήνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι το έκτακτο πρόγραμμα, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.  Η έναρξη του tapering ενδέχεται να δημιουργήσει νέες πιέσεις λόγω των μετατοπίσεων των κεφαλαίων, ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς της ΑΜΚ της ΔΕΗ, για την οποία η ζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει τα 3,4 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε νωρίτερα το mononews. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη.

    Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τα τεκτενόμενα στην Attica Bank, όπου  ενα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους έως 240 εκατ. ευρώ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ (το Ταμείο των Μηχανικών) αλλάζει το σκηνικό για την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

    Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 908,12 μονάδες. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά δοκίμασε να ξεπεράσει και το όριο των 910 μονάδων, χωρίς ωστόσο να  καταφέρει να κρατηθεί πάνω από αυτό.

    Ο τζίρος ανήλθε στα 59,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,1 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,2 εκατ. τεμάχια, από τα οποία τα 4,8 εκατ. στη Eurobank.

    Πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στο +1,43% στις 599,68 μονάδες

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαίοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν η Εθνική (1,86%), Ελλάκτωρ (1,85%), Μυτιληναίος (1,82%), Motor Oil (1,77%), Alpha Bank (1,59%), Eurobank (1,51%), ΟΠΑΠ (1,44%), ΔΕΗ (1,35%), Jumbo (1,25%) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (1,21%).

    Ηπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Titan, Lamda, Βιοχάλκο, Σαράντης, ΟΤΕ και Πειραιώς.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Coca Cola, κλείνοντας στο -2,68%, ενώ η  ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο -1,02%.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ