• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Εκρηκτική άνοδος 4% για Πειραιώς, Alpha και Cenergy – Κέρδη και για τον ενεργειακό κλάδο

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή) - Αλέξης Αλεξίου (Cenergy)

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή) – Αλέξης Αλεξίου (Cenergy)


    Με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες, τον βιομηχανικό και τον ενεργειακό κλάδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών επανήλθε σε πορεία επαφής με το όριο των 1.300 μονάδες, χωρίς πάντως να καταφέρνει να το ξεπεράσει στο τέλος της συνεδρίασης.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,74% στις 1.285,27 μονάδες, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως και τις 1.294,71 μονάδες. Ο τζίρος βελτιώθηκε καθώς περνούσε η ώρα, για να ανέλθει τελικά στα 108 εκατ. ευρώ , με τα 15,1 εκατ. ευρώ να διακινούνται μέσω πακέτων. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 25,6 εκατ. τεμάχια.

    Η αναμενόμενη διόρθωση των προηγούμενων ημέρων δημιούργησε νέες επενδυτικές ευκαιρίες για μια σειρά από hot μετοχές οι οποίες είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο προηγούμενο ράλι ανόδου. Παράλληλα, η αγορά βρήκε τη Δευτέρα στήριξη και από το εξωτερικό, με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να ξεκινούν σε ανοδικό έδαφος μετά από μια αρνητική εβδομάδα.

    Αντίστοιχα ανοδικά ξεκίνησαν και οι δείκτες της Wall Street, ωστόσο σταδιακά οι πιέσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, με τον Dow Jones να κινείται αυτή την ώρα οριακά σε πτωτικό έδαφος. Η εβδομάδα πάντως είναι κρίσιμη για την αγορά καθώς αναμένονται στο τέλος της να δοθούν κάποιες απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ και της FED, με τους επικεφαλής τους να συμμετέχουν στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole.

    Πίσω στην Αθήνα, η αγορά αναμένεται να δείξει τις επόμενες ημέρες αν η διόρθωση του προηγούμενου διαστήματος έχει ολοκληρωθεί, ή αν η σημερινή συνεδρίαση ήταν απλά μια αναλαμπή. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως η τάση παραμένει πτωτική.

    Η συνεδρίαση της Δευτέρας έφερε μια εντυπωσιακή άνοδο για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε σπάσει ένα πτωτικό σερί, πριν επανέλθει με απώλειες την Παρασκευή. Τη Δευτέρα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 3,10% στις 1.049,25 μονάδες.

    Μεγάλες πρωταγωνίστριες σε αυτή την άνοδο ήταν οι μετοχές της Πειραιώς με άλμα 4,72% και τζίρο ύψους 11,3 εκατ. ευρώ αλλά  και της Alpha Bank με κέρδη 4,17% και τζίρο 4,6 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 3,23% συνεχίζοντας την εντυπωσιακή πορεία της προηγούμενης εβδομάδας όταν είχε στηρίξει σχεδόν μόνη της τον κλάδο. Η μετοχή της Eurobank έκλεισε επίσης με άνοδο 1,17%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η Cenergy CENER 3,57% 8,70 με κέρδη  4,06. Ανω του +3% ήταν η άνοδος σε Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,87% 28,00 (στην οποία μάλιστα καταγράφηκε τζίρος ύψους 18 εκατ, ευρώ), Elvalhalcor ΕΛΧΑ 2,53% 2,03 και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,10% 18,30 με την τελευταία να σημειώνει τζίρο ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.

    Άνω του 2% ήταν η άνοδος στην Helleniq Energy ΕΛΠΕ 1,61% 8,81 τη Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,37% 38,34 τη Viohalco ΒΙΟ 2,02% 6,07 τη ΔΕΗ ΔΕΗ 2,46% 11,68 και την Autohellas ΟΤΟΕΛ -0,16% 12,78 ενώ άνω του 1% σε Aegean ΑΡΑΙΓ -0,37% 13,30 Motor Oil Lamda ΛΑΜΔΑ 1,29% 7,08 και την ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ 0,26% 15,54

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Quest και Titan, ενώ ήπια πτωτικά οι ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.

    Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στο -1,81%, ενώ οι απώλειες των Ελλάκτωρ και Σαράντη ξεπέρασαν το 2%.

    Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε o ΟΛΠ με άνοδο 5,97%, ενώ στο +3,92% έκλεισε η ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα στο -3,02% έκλεισε η μετοχή της Intrakat, η οποία νωρίτερα διέψευσε δημοσίευμα που την ήθελε να προχωρά σε ΑΜΚ. Στην  μετοχή της Intrakat καταγράφηκε εντυπωσιακός τζίρος άνω των 5 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC: Οι τιμές στόχοι και το επενδυτικό στόρι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

    Ευκαιρίες και παγίδες της διόρθωσης σε 15 από τις πιο hot μετοχές της ελληνικής αγοράς

    HSBC: Γιατί ΟΠΑΠ, Aegean Airlines & Jumbo είναι κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ