• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έκανε το «6 στα 6» με πρωταγωνίστρια τη Eurobank


    Με μία συγχορδία ανόδου για τράπεζες και blue chips, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε νέα υψηλά 13 μηνών πετυχαίνοντας ταυτόχρονα το 6ο συνεχόμενο ανοδικό σερί.

    Η ζήτηση για τα ελληνικά assets, όπως η ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ, που έκλεισε σε επιτόκιο 3,87% και καλύφθηκε 4 φορές πάνω από το αρχικό ποσό (2 δισ. οι εγγραφές), οι προβλέψεις της Eurobank για φέτος και το σενάριο ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ορατή την προοπτική μερίσματος, το ακριβό deal αποχώρησης των Ολλανδών από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε τιμή διπλάσια από την αρχική τοποθέτησή τους πριν από τρία χρόνια, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις χρήσεις γης στο Ελληνικό και τα νέα αυτοχρηματοδοτούμενα νέα έργα του υπουργείου Υποδομών, όπως και τα ισχυρά κέρδη παρά την πανδημία, αλλά και η δυνατότητα διανομής μερίσματος, π.χ. στην Autohellas ή τα ΕΛΠΕ, όλα αυτά μαζί καθιστούν πόλο έλξης την αγορά, η οποία, κατά την HSBC, ούσα αναδυόμενη συγκεντρώνει μικρό μέρος των κεφαλαίων που κατευθύνονται στα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια.

    Με δεδομένο ότι οι διεθνείς αγορές καταγράφουν το ένα υψηλό μετά το άλλο, για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι «θαύμα» η επαναφορά στα προ πανδημίας υψηλά, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι ποντάρουν στο ανοδικό σενάριο το επόμενο διάστημα.

    Ο γενικός δείκτης έκανε τη χάρη στους τεχνικούς αναλυτές και έκλεισε στις 850,07 μονάδες, με κέρδη 1,06%, ενώ οι συναλλαγές βρέθηκαν λίγο πριν από τα 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 36,5 εκατ. ήταν πακέτα, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Τέρνα Ενεργειακή, την Πειραιώς και την Eurobank.

    Η αντίδραση της αγοράς στο μεταξύ, βάζει στο «παιχνίδι» και νέους πρωταγωνιστές. Το +6% στον ΟΛΠ ΟΛΠ -0,20% 24,75 κρίνεται ενδιαφέρον για τη συνέχεια, όσο υπάρχει η προοπτική νέων επενδύσεων στον Πειραιά.

    Η Jumbo έκλεισε στα 16 ευρώ, με την τιμή στόχο από την HSBC να βγαίνει πάνω από τα 18.

    Η Μυτιληναίος πέρασε από αρνητικό σε θετικό πρόσημο, στα επίπεδα των 13,3 ευρώ, ο ΟΤΕ προσέγγισε τα 13,2 ευρώ, ο ΟΠΑΠ τα 11,54 ευρώ.

    Η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,22% 27,22 που έχει μπροστά της την έκδοση του δικού της ομολογιακού στις 17/3 αναρριχήθηκε στα 12,85 ευρώ.

    Αντίδραση πάνω από 1,4% και για την ΕΧΑΕ, όσο στην αγορά πραγματοποιούνται τζίροι, όπως ο σημερινός.

    Η αντίδραση της αγοράς έδωσε περιθώριο αντίδρασης και στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,40% 5,80 με το γεμάτο ταμείο.

    Η μετοχή της Ελλάκτωρ από την άλλη, που έκανε υψηλό ημέρας στα 1,67 ευρώ, έκλεισε χαμηλότερα αλλά θετικά, στα 1,628 ευρώ.

    Κέρδη πάνω από 2% στο κλείσιμο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,51 ευρώ.

    Από τις τράπεζες, η Eurobank ξεχώρισε με κέρδη  5,38%, στα 0,685 ευρώ (0,75 ευρώ η τιμή στόχος από την HSBC), επίπεδα που συνιστούν νέα υψηλά για φέτος.

    Πάνω από 2,3% τα κέρδη για την Εθνική και 2,4% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75, που έχει μπροστά της την αύξηση κεφαλαίου. Πάνω από 1,2%, επίσης, τα κέρδη στην Alpha, στα 0,918 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ