• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Διψήφιο ποσοστό ανόδου για τον δείκτη από την αρχή της χρονιάς – Ασταμάτητη από τις 26 Μαρτίου η Alpha


    Πέντε στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διεύρυνση της ανόδου από την αρχή της χρονιάς με διψήφιο ποσοστό ανόδου, συγκεκριμένα 10,88%.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε τα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα στις 891,69 μονάδες και κέρδη 0,78%, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με σταθεροποιητικές τάσεις. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 71,87 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση των συναλλαγών πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το διάστημα πριν από ένα μήνα.

    Έλληνες και ξένοι επενδυτές δεν παύουν να δείχνουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ποντάροντας στην επόμενη μετά την πανδημία μέρα. Πακέτα έγιναν στην Εθνική, την Eurobank, τον Φουρλή, την Άβαξ και την Entersoft με τη συνολική τους αξία στα 5 εκατ. ευρώ.

    Τα κέρδη στην εβδομάδα ανήλθαν σε 1,88%.

    Με εξαίρεση την μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63, η οποία σε εννέα συνεδριάσεις (από τις 26/3)έχει μία μόνο πτωτική συνεδρίαση, και από τα 90 λεπτά έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στο 1,10 ευρώ, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. ΕΤΕ ΕΤΕ -0,68% 7,29 και Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 εμφάνισαν οριακή άνοδο την Παρασκευή, τη στιγμή που η Alpha έκλεισε στο 1,10 και κέρδη πάνω από 3,6%.

    Αντίδραση 1% και για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,83% 3,90, τη στιγμή όμως, που το παράγωγο του Ιουνίου τερμάτιζε στα 19 λεπτά και πάνω από 6.000 ανεκτέλεστα συμβόλαια.

    Από εκεί και πέρα, επιστροφή για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,28% 35,74, έπειτα από ένα πενθήμερο κόπωσης περί τα 14 ευρώ με κίνηση την Παρασκευή στα επίπεδα των 14,27. Κίνηση προς τα 5 ευρώ για την Βιοχάλκο ΒΙΟ -0,36% 5,58, πάνω από 8% η αντίδραση για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που πλέον διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά, ενώ πολύ κοντά στα υψηλά της, τερμάτισε η Cenergy, στα 2,50 ευρώ (2,54 υψηλό). Πολύ κοντά στα υψηλά της και η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,79% 11,55, στα 9,80 ευρώ (έχει γράψει και 9,84).

    Ταυτόχρονα, την Παρασκευή είχαμε δυναμικό came back και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Με περισσότερα από 500 χιλιάδες κομμάτια, έκλεισε στα 0,267 ευρώ, ενώ κέρδη 14,9% κατέγραψε η μετοχή των Ευρωσυμβούλων.

    Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης σχολιάζει ότι από την άνοδο που έχει καταγραφεί έχουν απεγκλωβιστεί παθητικά κεφάλαια από τα περυσινά αντίστοιχα επίπεδα διαπραγμάτευσης που αφορούν σχεδόν τις μισές μετοχές του ΧΑ, ορισμένες εξ αυτών καταγράφουν και ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις με τριψήφιο ποσοστό.

    Καθημερινά η λίστα των εταιριών που περνούν σε θετικό έδαφος κερδίζει νέα μέλη με αποτέλεσμα να δίνει δυνατότητες επιλογών σε επενδυτές είτε να αποεπενδύσουν χωρίς απώλειες είτε να εξετάσουν υστερήσαντες της σχετικής λίστας που πληρούν τις προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

    Επιπλέον η άνοδος των τιμών αναμένεται να διευκολύνει και το βαρύ πρόγραμμα των αυξήσεων κεφαλαίων χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτεροι κραδασμοί από πιθανές εκροές. Αν η αγορά περάσει το σκόπελο των αυξήσεων χωρίς να χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα οι πιθανότητες να δούμε στο Γενικό Δείκτη τέσσερα ψηφία μέσα στην χρονιά θα μπουν για τα καλά στο τραπέζι.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Με μικτά πρόσημα το άνοιγμα της Παρασκευής

    Alpha Bank: Μπαράζ επαφών με πάνω από 20 ξένους θεσμικούς επενδυτές

    ΕΥΔΑΠ: Εκτός από μέρισμα και επιστροφή μετρητών στους μετόχους επιφυλάσσει ο Χάρης Σαχίνης



    ΣΧΟΛΙΑ