• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Χριστουγεννιάτικο… profit taking

    Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


    Η τάση πια διαμορφώνεται από το εξωτερικό και η επίδρασή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) για τις επόμενες επτά συνεδριάσεις μέχρι να γυρίσει η χρονιά θα είναι εμφανής, παρατηρούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες στα πρωινά τους σχόλια.

    Η αγορά κρατάει μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως για φέτος με κέρδη περί το 2%, όταν οι ξένες αγορές γράφουν απώλειες έως και με διψήφια ποσοστά.

    Πάνω από 4,3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στη σειρά. Η αναβάθμιση του Μυτιληναίου από την S&P θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα αντίδραση της αγοράς, αφού οι ξένοι οίκοι αναγνωρίζουν τη δυναμικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την υγιή χρηματο/οικονομική τους διάρθρωση, ειδικά μετά τα θεαματικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν.

    Όμως, τα άσχημα νέα ή οι προφάσεις για διατήρηση της επιφυλακτικότητας, όπως η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να παρέμβει στις αποδόσεις των ομολόγων, δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να «ησυχάσουν».

    Ειδικά μάλιστα, όταν οι «αρκούδες» των αγορών, όπως ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής Νουριέλ Ρουμπινί προβλέπει για το 2023 εκτροχιασμό της διεθνούς οικονομίας σε slow motion.

    Νέα πτώση στη Wall χθες, απώλειες πάνω από 1% στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και επιστροφή για τον γενικό δείκτη στις 911 μονάδες, με τις συναλλαγές περιορισμένες και τους επενδυτές να αναβάλουν τα ρίσκα για την επόμενη χρονιά.

    Με πτώση 1,5% ο τραπεζικός δείκτης στις 622 μονάδες, ενώ ο φόρος στα διυλιστήρια έχει διττή όψη, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

    Αφού πέρα από την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων τους με περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για ΜΟΗ ΜΟΗ 0,22% 27,22 και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,47% 8,39 θα επηρεαστούν μοιραία το μέρισμα και οι επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό 1,2% οι απώλειες για τα ΕΛΠΕ, στα 7,41 ευρώ και οριακές απώλειες για την ΜΟΗ, στα 21,08 ευρώ.

    Ως προς τις τράπεζες πτώση 1,575 για την Πειραιώς, 0,91% η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 στα 98 λεπτά, 1,28% οι απώλειες στην ΕΤΕ και 1,59% για την Eurobank στα 3,70 και 1,02 ευρώ αντίστοιχα.

    Κατά τα άλλα, νέα αντίδραση πάνω από 1% για τον Λύκο, για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μικρή πτώση για Μυτιληναίο, στα 19,28 ευρώ, στα 20,08 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, πάνω από τα 10 ευρώ συνεχίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Xάρης Σαχίνης: Δεν θα ενημερώσει εμάς για τις προθέσεις του ο Τζον Πόλσον



    ΣΧΟΛΙΑ