• ΑΓΟΡΕΣ

    Xάρης Σαχίνης: Δεν θα ενημερώσει εμάς για τις προθέσεις του ο Τζον Πόλσον

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ


    Απάντηση στις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που πυροδότησε η μείωση της συμμετοχής του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον από την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 κάτω του 5%, αν δηλαδή επηρεάσει και τη συμμετοχή με 10% που κατέχει ο ίδιος στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,35% 5,73 , έδωσε ο CEO της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, «δεν θα ενημερώσει εμάς για τις προθέσεις του». Ο κ. Σαχίνης μάλιστα, επιφυλάχθηκε για το αν θα υπάρξει ανακοίνωση, παρά τις προσδοκίες της αγοράς, για επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ. Όπως είχαμε ενημερώσει, «θα υπάρξει ανακοίνωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

    Κατά τα άλλα, σε αναλυτική παρουσίαση χθες του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της μείωσης στα κέρδη προ φόρων στο 9μηνο ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι η μόνη από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας του Δημοσίου με τόσο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ανταποδοτικό προς την κοινωνία, ύψους 1,65 δις. ευρώ.

    Παράλληλα, δέχθηκε ερωτήσεις για τα χρέη των Δήμων, λέγοντας πως έχουν αρχίσει και πληρώνουν, μειώνοντας στο 9μηνο τις οφειλές σε 26 εκατ. ευρώ, ενώ στο ά 6μηνο με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν καταβάλει για οφειλές στην ΕΥΔΑΠ περί τα 7 – 8 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στους έξυπνους μετρητές, όπου για την Αττική που είναι το πεδίο δράσης της ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να αλλάξουν 2,160 εκατ. παλαιοί μετρητές, λέγοντας ότι όλη η προεργασία του σχετικού διαγωνισμού θα γίνει εντός του 2023.

    Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ούτε το 2023

    Ο κ. Σαχίνης εξήγησε τους λόγους που αν και τα οικονομικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από το ενεργειακό κόστος, ωστόσο η ΕΥΔΑΠ δεν αύξησε, αλλά ούτε και πρόκειται να αυξήσει τα τιμολόγιά της το 2023 Το λειτουργικό κόστος της εταιρείας αυξήθηκε στο 9μηνο στα 211,4 εκατ. ευρώ από 182,8 εκατ. ευρώ πέρσι, με συνέπεια τα προ φόρων κέρδη να μειωθούν σχεδόν στο μισό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και στα 28,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,7 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015 – 2019 και εντός του 2022 εισέπραξε 39,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προέβη σε εξοικονόμηση καυσίμων για τις μονάδες των λυμάτων πάνω από 10%.

    Στόχος της είναι για την επόμενη χρονιά, αλλά και μέχρι το 2030 να λειτουργεί η εταιρεία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Ήδη έχει στα ραντάρ της η διοίκηση του Χάρη Σαχίνη την εξαγορά φωτοβολταϊκού ενώ για τις επόμενες εταιρικές χρήσεις εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί, μεταξύ άλλων, η χρήση βιοαερίου αντί φυσικού αερίου στην Ψυττάλεια, μερική μεταφορά της διαδικασίας επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ανανέωση του στόλου των οχημάτων από ηλεκτρικά.

    Επενδύσεις

    Το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε 1,65 δις. ευρώ μέχρι και το 2031, όπως είπε χθες ο  CEO της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης και εξειδίκευσε ο αναπληρωτής CEO κ. Αναστάσιος Τόσιος. Μόνο το 2023 θα προκηρυχθούν έργα συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ. Από το 1,65 δις. ευρώ που τρέχει και συμπεριλαμβάνονται τα εν λόγω ποσά τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα μισά, θα κατευθυνθούν στα έργα της Αν. Αττικής και στα δίκτυα σύνδεσης και αποχέτευσης. Το συγκεκριμένο έργο θα περιλαμβάνει 3 κέντρα επεξεργασίας Λυμάτων, 1.400 χιλιόμετρα αγωγών, 45.000 συνδέσεις και 400 χιλιάδες κατοίκους.

    Διαβάστε επίσης

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Βουτιά 22% στον S&P 500 το 2023- Θυμίζει την κρίση του 2008

    Το Binance.us εξαγοράζει έναντι 1 δισ. δολαρίων τα assets της πτωχευμένης Voyager



    ΣΧΟΛΙΑ