• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Χαμηλό βαρομετρικό στο ταμπλό


    Στο κόκκινο την Πέμπτη όλες οι αγορές και, βεβαίως, το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Μετά την κατάληψη ιστορικών υψηλών για την Wall Street και υψηλών 4ετίας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών.

    Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι συμβαίνει και στο Χ.Α., το οποίο σημειώνει άνοδο πάνω από 43% από την αρχή του χρόνου, ενώ μόνο το τελευταίο 4μηνο ο κλάδος των τραπεζών έχει υπεραποδώσει με κέρδη που επαναφέρουν τις μετοχές στις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

    Πλην όμως, διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες από τους επενδυτές, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές. Ανησυχίες που σχετίζονται με το ύψος των προμηθειών που θα καταβάλουν οι τράπεζες προκειμένου να «προχωρήσει» το σχέδιο Ηρακλής, από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, η κρατική εγγύηση ενισχύθηκε στα 12 με 15 δισ. ευρώ.

    Το σχέδιο, όπως είπε κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού 2020 ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, βρίσκεται ήδη στις αρμόδιες εποπτικές αρχές των Βρυξελλών.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78%, στις 883,39 μονάδες, αν και βρέθηκε χαμηλότερα, στις 881 μονάδες.

    Τεχνικά, δεν αλλάζει κάτι και οι 880 μονάδες αποτελούν την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς, αν και η αγορά παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από τις 900 μονάδες.

    Οι συναλλαγές, υποτονικές, στα 58,7 εκατ. ευρώ με περίπου 8,5 εκατ. ευρώ πακέτα, με πιο αξιόλογο το 1 εκατ. τεμάχια στην Eurobank.

    Η τραπεζική μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες πάντως ήταν της  Alpha, που υποχώρησε περισσότερο απ’ όσο υποχώρησε ο κλάδος σήμερα. Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 2% και ο τραπεζικός δείκτης 1,34%.

    Περιορισμένου εύρους οι πιέσεις στην Εθνική και την Eurobank και πτώση 1,22% για την μετοχή της Πειραιώς.

    ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και Coca Cola ήταν οι μετοχές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση που έκλεισαν με κέρδη, έστω και οριακά.

    Πιέσεις στα 9,81 για τον Μυτιληναίο, καθώς άνοιξε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι η έκδοση ευρωοομολόγου από τον όμιλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι ιδιαιτέρως θετικό στο εξωτερικό.

    Υποχώρηση στο 1,71 ευρώ για την Ελλάκτωρ, στα 17,95 ευρώ η μετοχή της Jumbo, στα 13,80 ευρώ ο ΟΤΕ και στα 9,85 ευρώ υποχώρησε ο ΟΠΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ