• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άτσαλη διόρθωση στις τράπεζες, κάτω από την τιμή της AMK η Alpha Bank, πάρτι 17% στην Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Με τις συναλλαγές κάτω και από τα 39 εκατ., ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία ακόμα σταθεροποιητικού χαρακτήρα συνεδρίαση, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, -0,15%, στις 877 μονάδες, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πιο ψηλά, στις 883 μονάδες.

    Στις τράπεζες, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank, κάτω και από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή κάτω από 1 ευρώ, από +1,54% υψηλό της ημέρας, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τον Απρίλιο. Νέα πτώση για την Εθνική, στα 2,33 ευρώ, πάνω από 1% η πτώση για την Eurobank, στα 0,83 ευρώ, και αμετάβλητη η Πειραιώς, στα 1,40 ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, η Axia σε ανάλυσή της εκθειάζει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, κάνοντας λόγο για επανεκτίμηση της στάσης των ξένων οίκων έναντι του κλάδου, κάτι που προς το παρόν δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό…

    Η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται πάντως στις ανακοινώσεις για την πορεία των κρουσμάτων, καθώς η αύξηση επηρεάζει την πορεία του τουρισμού και στην πορεία της οικονομίας γενικότερα.

    Ειδήσεις όπως η έκθεση της Κομισιόν, που προβλέπει ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022 για την Ελλάδα, περνούν στα ψιλά. Οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 είναι αναθεωρημένες ελαφρώς ανοδικά, σε σύγκριση με αυτές του Μαΐου (4%), ενώ παραμένουν σταθερές για το 2022.

    Για την οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ότι θα αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό 4,8% το 2021 και 4,5% το 2022.

    Τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ, η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε σύγκριση με αυτές του Μαΐου.

    Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω COVID-19.

    Με μία πρόχειρη ματιά στις διεθνείς αγορές, φαίνεται ότι οι Κινέζοι δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους και για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, εξετάζεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Αυτό όταν στο δυτικό κόσμο και ειδικά στις ΗΠΑ συζητείται εντόνως η αύξηση των επιτοκίων, αλλά εκείνο που τείνει να παγιωθεί σαν άποψη είναι ότι τελικά όλος ο κόσμος… δουλεύει για την ανάπτυξη της Κίνας.

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα στα 75 δολάρια το βαρέλι και τα επιτόκια, σε ό,τι μας αφορά, μειώνονται περαιτέρω. Το ελληνικό 5ετές πέρασε και πάλι σε αρνητικό πρόσημο, στο -0,05%, που σημαίνει ότι μας πληρώνουν κι από πάνω για να μας δανείσουν! Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το 10ετές πάει να συναντήσει τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου κινούμενο στο 0,72% απόδοση, όταν την 1η Δεκεμβρίου του 20230 είχε γράψει 0,62%!

    Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν ήπιες πτωτικές τάσεις, με τη μεγαλύτερη πτώση σε Aegean (-3,33%), ΕΥΔΑΠ (-1,99%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,47%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν η Lamda με +3,2% και ο ΟΠΑΠ με +0,97%.

    Νέος γύρος πτώσης για τον Μυτιληναίο, 1%, στα 14,85 ευρώ, Jumbo στα 14,10 ευρώ, ΜΟΗ στα όρια των 14 ευρώ.

    Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση τα ΠΛΑΘ άγγιξαν τα 7 ευρώ, με κέρδη 3,8%, ενώ ο Σαράντης ενισχύθηκε στα 8,8 ευρώ με άνοδο 1,45%.

    Υπεραπόδοση για την Ιντραλότ με κέρδη πάνω από 17% ενόψει της εισαγωγής της αμερικάνικης θυγατρικής στον Nasdaq, με την Ιντρακόμ να ακολουθεί με κέρδη πάνω από 4,8%.

    Πάνω από 108 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στον Ικτίνο, με την μετοχή να ενισχύεται πάνω από 3%, στο 0,87 ευρώ.

    Πάνω από 1% τα κέρδη για Βιοχάλκο και Coca Cola.

    Νέος γύρος απωλειών για τα ΕΛΠΕ που βλέπουν τα επίπεδα των 5,92 ευρώ, στα 9,33 διολίσθησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα 8,92 ευρώ η ΔΕΗ.

    Από σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στον δείκτη MID & Small Cap των μετοχών της Byte χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,032 ευρώ ανά μετοχή με τη μερισματική απόδοση να είναι στο 1,4%.

    Την Παρασκευή 8/7 χωρίς το δικαίωμα ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Space Hellas.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος στο άνοιγμα με το βλέμμα στα πρακτικά της FED

    AXIA: Τι προβλέπει για τις προοπτικές Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς – Τα δυνατά σημεία κάθε τράπεζας

    Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,3% φέτος και 6% το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ