• Σχόλιο Αγοράς

    Ένα Χρηματιστήριο μόνη της η τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς


    Από τα 30 εκατ. ευρώ συναλλαγές αυτή την ώρα, τα 20 εκατ. έχουν γίνει στην Πειραιώς. Κοντά στα 5 εκατ. κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια.

    Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, αντίδραση μετά τη χθεσινή πτώση για τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου και της ΕΛΧΑ και βεβαίως προσεκτικές κινήσεις στις τράπεζες, οδηγούν την αγορά πάνω από τις 1.435 μονάδες, αλλά όχι… ανέφελα.

    Profit taking σε οριαμένα χαρτιά και πισωγύρισμα του δείκτη στη ζώνη των 1.430 μονάδων, αυτή την ώρα και με συναλλαγές στα 23,4 εκατ. ευρώ.

    Αυτό, μία μέρα καθώς κινήθηκαν σταθεροποιητικά οι βασικές διεθνείς αγορές και ο ΓΔΧΑ, ενώ ο κ. Πάουελ δεν διαφοροποίησε την στάση του σχετικά με τα επιτόκια και την οικονομία.

    Σήμερα, ενδεχομένως να έχουμε περισσότερες ειδήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας από την συνεδρίαση της ΕΚΤ, παρόλο που δεν αναμένεται κάποια μείωση επιτοκίων.

    Στο εσωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον με την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,62% 1,63 να έχει ήδη δημοσιεύσει ένα καλό Δ΄τρίμηνο, όπου τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 216 εκ. ευρώ (780 εκ. ευρώ για το 2023) από 208 εκ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ενσώματη καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 6,9 δισ ευρώ.

    Βελτίωση εμφανίζουν όλοι οι κύριοι δείκτες του οργανισμού με τον δείκτη ΜΕΑ να συρρικνώνεται πλέον στο 6%.

    «Παραμένουμε σταθερά επενδυτές στην τράπεζα, η οποία εκτιμούμε ότι έχει και τα μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια στον κλάδο», σημειώνει η Depolas Investments.

    Συνεχίζοντας, η Cenergy CENER 0,60% 8,40 εκπλήρωσε τους ετήσιους στόχους της διοίκησης με τα προσαρμοσμένα ετήσια EBITDA να ανέρχονται στα 214 εκ. ευρώ, ενώ και το Δ΄τρίμηνο αυτά αυξήθηκαν κατά 64% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, στα 69 εκ ευρώ.

    Αξίζει να σημειώσουμε την σταθερά αυξημένη ζήτηση για καλώδια σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται η εισηγμένη.

    Μεγάλη επιτυχία από το placement της Πειραιώς, όπου το 27% διατέθηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή, με την υπερκάλυψη να ξεπερνάει τις 10 φορές και με τις προσφορές να σπάνε κάθε προηγούμενο, ξεπερνώντας τα 10 δισ. ευρώ.

    Στο 1,788 ευρώ σκαρφαλώνει η Alpha, στα 7,30 ευρώ η ΕΤΕ ΕΤΕ -0,74% 8,08 στο 1,949 ευρώ η Eurobank, που μετά το κλείσιμο ανακοινώνει τα δικά της αποτελέσματα και οριακές απώλειες 0,67%, στα 4,13 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, πάνω από τα 26 ευρώ σκαρφαλώνει η Τιτάν, πάνω από 1% τα κέρδη για την Άβαξ, στα 11,83 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΗ, στα 8,19 ευρώ τα ΕΛΠΕ, στα 3,97 ευρώ η Ιντρακόμ με κέρδη πάνω από 1%,στα 27,50 ευρώ πατάει η ΜΟΗ.

    Στα 36,10 ευρώ ο Μυτιληναίος που αναπροσαρμόζει το buy back μέχρι τα 50 ευρώ από 40 ευρώ πριν, αντίδραση για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, στα 16,91 και 13,55 ευρώ αντίστοιχα.

    Νέα αντίδραση πάνω από 1,1% για την ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ 1,84% 18,80 και +1,89% η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με συνεχείς εντολές αγορών.

    Πάνω από τις προβλέψεις τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Cener, λένε οι αναλυτές, στα 7,57 ευρώ η μετοχή αυτή την ώρα, στα 6 ευρώ επιστρέφει η Βιοχάλκο και κέρδη 0,71% η ΕΛΧΑ μετά τη χθεσινή βουτιά 5,8%.

    Η Beta Χρηματιστηριακή γράφει ότι το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί, είναι γεμάτη η μέρα από εταιρικές ανακοινώσεις, μάκρο και συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα και οι προοπτικές είναι υποστηρικτικά, η αισιοδοξία στην αγορά τροφοδοτείται επίσης από φήμες για δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Μεγάλου: Ο top τραπεζίτης που στα γενέθλιά του έσωσε την Τράπεζα Πειραιώς – Άρθρο παρέμβαση

    Τράπεζες: Οι hot συνεδριάσεις μέχρι 15 Μαρτίου και που θα φτάσουν οι μετοχές

    Πώς οι χαμηλές τιμές ενέργειας πιέζουν τις εταιρείες προμήθειας – Οι τάσεις και οι κίνδυνοι



    ΣΧΟΛΙΑ