• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Alpha, Eurobank και Πειραιώς ανάχωμα στην πτώση

    Χρηματιστήριο


    Αlpha, Εurobank και Πειραιώς φρέναραν τον δείκτη που έκλεισε με οριακές απώλειες στις 913 μονάδες και οριακά πτωτική μεταβολή 0,02%.

    Έτσι όπως εξελίσσεται διαγραμματικά το σενάριο στην αγορά, η αντίδραση είναι επικρατέστερη, αφού ο δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά για φέτος, αυτά των 919 μονάδων.

    Και πάλι καλά θα έλεγε κανείς αφού, σε μία συγκυρία που η Ελλάδα, μέσω του ΟΔΔΗΧ, έχει… δεσμεύσει 29 δισ. ευρώ προσφορών για το 10ετές ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ και η Πειραιώς πάνω από 2,25 δισ. ευρώ για 600 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές δεν αφήνουν το χρηματιστήριο στην τύχη του.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η Ελλάδα, σήμερα, άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,9%. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή έκδοση το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Επέστρεψε στα επίπεδα του 2008. Περιθώριο που, από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο. Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

    Οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα.

    Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους. Τη σημερινή έκδοση έτρεξαν οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura.

    Από την άλλη, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με τις προσφορές να διαμορφώνονται σε 2,25 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για το ύψος της ζήτησης. Το ύψος της έκδοσης διαμορφώνεται στο ανώτατο όριο των 600 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο «έκλεισε» στο 8,75%.

    Είναι η πρώτη έκδοση AT1 που διενεργείται μετά την 10ετή χρηματοοικονομική κρίση. Θα συμβάλει τόσο στα κεφάλαια της τράπεζας όσο και στην κάλυψη των MREL.

    Σημειώνεται ότι σε ανάλυσή της η Autonomous εκτίμησε ότι η απόδοση του AT1 θα κυμαινόταν μεταξύ 8% και 9% χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς που ανέβαζαν την απόδοση στη ζώνη του 9,5%.

    Επίσης, σύμφωνα με την Autinomous, αν υπήρχε μεγάλη ζήτηση, η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να επεκτείνει την έκδοση ομολόγου ως τα 600 εκατ. ευρώ, όπερ και έγινε.

    Νωρίτερα, στην Ελλάκτωρ, άλλαξε χέρια το 3,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Reggeborgh εξάσκησε πλήρως το  call option της συμμετοχής του Λεωνίδα Μπόμπολα. Ο τελευταίος όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το  mononews.gr, αναφέρει ότι δεν εμπλέκεται στην συγκεκριμένη συναλλαγή και πως το πακέτο δεν είναι δικό του. Η προσυμφωνημένη πράξη έγινε στο 1,45 και η μετοχή πλέον έκλεισε στο 1,459 με κέρδη πάνω από 4,3%.

    Την ίδια ώρα απώλειες άνω του 2% εμφάνισε η μετοχή της Ιντρακάτ, καθώς η αγορά δεν έχει κατανοήσει πλήρως τους όρους απορρόφησης της Γαία Άνεμος, αλλά ούτε και το τι θα συμβεί με τις μετοχές των βασικών μετόχων στην κατασκευαστική εταιρεία, τη στιγμή που φουντώνουν οι φήμες προσέγγισης του κ. Δ. Κούτρα με την Ελλάκτωρ! Σημειωτέον ότι η μετοχή έφτανε να χάνει πάνω από 4%.

    Στα 6,50 ευρώ έκλεισαν τα ΕΛΠΕ, στα 14,70 ευρώ η ΜΟΗ που φαίνεται να βρίσκεται κοντά στα προηγούμενα υψηλά, που ήταν τα 14,87 ευρώ.

    Αμετάβλητο στα 4,12 ευρώ το Πλαίσιο που αποφάσισε μέρισμα 0,04 ευρώ.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα στο μεταξύ, στήνονται τα εργοτάξια για τη Γραμμή 4 του Μετρό, όπως είπε από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η Άβαξ που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, φιλοδωρήθηκε με κέρδη κοντά στο 2% και 129 χιλιάδες κομμάτια όγκο.

    Πιέσεις πάνω από 1% στο Jumbo, στα 15,50 ευρώ, λιγότερο στον Μυτιληναίο, που έχει χτίσει πια νέα βάση πάνω από τα 15-15,10 ευρώ και τελεί εν αναμονή, κατά τις πληροφορίες, νέας αναβάθμισης από ξένο οίκο, πιθανότατα από την Morgan Stanley.

    Κέρδη πάνω από 2% για τον Φουρλή, ενώ για την Frigoglass περιορίστηκαν σε λιγότερο από 1%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Άλλαξε χέρια το 3,6% του Ομίλου – Ποια ονόματα «παίζουν»

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 2,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο – Στο 8,75% το επιτόκιο

    Με προσφορές πάνω από 29 δισ. το reopening του ομολόγου (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ