• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αγορές σε Εθνική και Alpha Bank, 4η συνεχόμενη ανοδική για ΔΕΗ – Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

    Χρηματιστήριο: Αγορές στην Εθνική και την Alpha, 4η συνεχόμενη ανοδική για την ΔΕΗ - Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

    Π. Μυλωνάς, Β. Ψάλτης, Γ. Στάσσης


    Πρακτικά αμετάβλητος έμεινε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά σήμερα με ελαφρώς θετική μεταβολή 0,24% και διψήφιο ποσοστό κερδών από την αρχή του χρόνου.

    Η αντίδραση που βγήκε σήμερα, ξεκίνησε από τις τράπεζες και πέρασε σε μια σειρά από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ που έκλεισε στο προκλητικό νούμερο των 8,99 ευρώ (με μία πτωτική συνεδρίαση από τις 30/9, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική), Ελλάκτωρ, που τείνει να εδραιωθεί πάνω από το 1,40 ευρώ, την Μότορ Όιλ που ενισχύθηκε με κέρδη 2,8%, στα 14,59 ευρώ και Τέρνα Ενεργειακή που ενισχύθηκε κατά 1,7%, στα 11,5 ευρώ.

    Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η αγορά για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους χρηματιστές, θα μπορούσε να αναμένει την έλευση αμερικανικών κεφαλαίων. Κι αυτό διότι, τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών ανακοινώθηκαν για το τρίτο τρίμηνο κι ένας παράγοντας αβεβαιότητας χρηματιστηριακά διεθνώς αίρεται. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει η σημερινή θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ενισχύονται λίγο κάτω από 1% και το θετικό άνοιγμα του Dow που ενισχύεται πάνω από τις 35.250 μονάδες.

    Εκτιμάται ότι η αναδιάρθρωση των τοποθετήσεων των αμερικανικών funds θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Η ρευστότητα στην αγορά πάντως, αναμένεται να δοκιμαστεί την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα στο ξεκίνημά της από την επικείμενη έκδοση της Capital ναυτιλιακής που ζητεί να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ και με τις εκτιμήσεις για το επιτόκιο στο 2,6%.

    Την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου συγκαλείται η έκτακτη γενική συνέλευυση των μετόχων η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ. Αναμένεται δε, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα εκδοθούν, ή το τι μέλλει γενέσθαι με τους εγχώριους επενδυτές, σε ποιο ύψος αυτοί θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται ενδιαφέρουσα διότι την ερχόμενη Παρασκευή η S&P θα προχωρήσει σε ανακονώσεις ως προς το ελληνικό αξιόχρεο.

    Από τα 60 εκατ. ευρώ τζίρου τα 3,5 εκατ. ευρώ ήαν πακέτα, κυρίως σε Alpha, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν ο διπλάσιος από τις συναλλαγές της περασμένης Τρίτης.

    Οι τράπεζες βρέθηκαν στο προσκήνιο με την ΕΤΕ να σημειώνει άνοδο 3,23%, κλείνοντας στα 2,56 ευρώ. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα έκλεισε οριστική συμφωνία με κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ.

    Η προοπτική μείωσης των κόκκινων δανείων, έδωσε ώθηση ταυτόχρονα στην Alpha, που έκλεισε με κέρδη 2,5%, στην Eurobank και στην Πειραιώς 1,13%, με κλείσιμο λίγο πάνω από το 1,43 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, κέρδη πάνω από 3% για την Ελλάκτωρ και 353 χιλιάδες κομμάτια, στο 1,435 ευρώ με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναφέρουν ότι συνεχίζονται αγορές εκ μέρους των μετόχων.

    Διαβάστε επίσης

    CPLP Shipping (Όμιλος Μαρινάκη): Στο 2,6%-3% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ

    Ελλάκτωρ: Ο πόλεμος των 2,8 δισ. και οι υπεραξίες των δύο μονομάχων για την επιχειρηματική κυριαρχία στον όμιλο

    Εθνική Τράπεζα: Στην κοινοπραξία Bain Capital, Fortress και doValue το Frontier



    ΣΧΟΛΙΑ