• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αφύπνιση των τραπεζών με κέρδη 12,3%, πάνω από τις 635 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Παρά την δίωρη διακοπή των συναλλαγών εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που αφορούσε στην μετάδοση των τιμών, ο γενικός δείκτης όχι απλώς επανήλθε, αλλά το έκανε και με δυναμικό τρόπο. Τόσο ως προς τον τζίρο που ήταν και ο μεγαλύτερος εδώ και 1,5 μήνα (από τις 9/4), όσο και ως προς την δυναμική της ανόδου.

    Το πάρτι στις αεροπορικές εταιρείες, όπως στη μητρική της British Airways, και τον κλάδο του τουρισμού, με την TUI να ανακάμπτει κατά 24%, δεν ήταν δυνατόν το χρηματιστήριο μίας κατεξοχήν φιλόξενης χώρας, όπως η Ελλάδα, να μην κάνει το δικό του άλμα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 1,79%, στις 635,47 μονάδες και τζίρο 67 εκατ. ευρώ (με μόλις 4,7 εκατ. ευρώ πακέτα).

    Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν οι τράπεζες που διέπρεψαν με κέρδη 12,3%! Κέρδη πάνω από 15% για την Εurobank, 14,4% την Εθνική, 12,3% την Πειραιώς και 7% για την Alpha.

    Ισχυρή ήταν η αντίδραση που βγήκε και για τα μη τραπεζικά «χαρτιά». Κέρδη πάνω από 5,6% για την Βιοχάλκο και άνω του 3,6% η αντίδραση για την Aegean, την Jumbo και την Ελλάκτωρ. Πάνω από 2% τα κέρδη για τον ΟΛΠ και την ΕΧΑΕ και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η άνοδος για την ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και την Motor Oil. Πιέσεις 2,1% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 1,4% για την Coca Cola, μικρή πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή στα 8, 12,09 και 9,96 ευρώ αντίστοιχα.

    Αξιοσημείωτη η αποκλιμάκωση του 10ετούς ομολόγου στο 1,64%, δείχνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει χθες ότι επίκειται μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, ζήτημα το οποίο θεωρούν μείζον οι Έλληνες επιχειρηματίες.

    Στην αντίδραση της αγοράς συμβάλλει το πολύ καλό κλίμα στο εξωτερικό, με τον Dow να ενισχύεται 2,5%, τον Dax στην Φρανκφούρτη 1,15%, τον FTSE στο Λονδίνο 1,13%, τον Cac στο Παρίσι 1,58%, τον Eurostoxx 1,12%, 2,3% για τον δείκτη της αγοράς της Μαδρίτης στην Ισπανία και 1,5% για τον δείκτη της αγοράς του Μιλάνου.



    ΣΧΟΛΙΑ