• Σχόλιο Αγοράς

    Χωρίς τέλος η πτώση του πετρελαίου: Κάτω από τα 70 δολάρια τo WTI με νέα βουτιά 4%

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Νέες βαριές απώλειες σημείωσαν την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το WTI να σημειώνει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση και να υποχωρεί πλέον κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες.

    Η πτώση των τιμών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τις ξεχωριστές ανακοινώσεις από διάφορες χώρες μέλη του OPEC+ για νέες εθελοντικές μειώσεις στην ημερήσια παραγωγή του πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο του 2024, κατά συνολικά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Ωστόσο, η εθελοντική φύση των ανακοινώσεων σε συνδυασμό με την απουσία μιας ενιαία επίσημης ανακοίνωση για ξεκάθαρη δέσμευση των χωρών από τον ίδιο τον OPEC, γέννησε ισχυρές αμφιβολίες στην αγορά τόσο για την δέσμευση των κρατών σε αυτές όσο και για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων κινήσεων.

    Άλλωστε την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή τους ενώ αποστέλλουν μεγάλα φορτία στην κρίσιμη αγορά της Ασίας. Κάτι που ανάγκασε την κρατική Aramco, της Σαουδικής Αραβίας, να προχωρήσει στις αρχές της εβδομάδας σε μείωση της επίσημη τιμής (OSP) του Arab Light προς τις χώρες της ηπείρου, από premium 4 δολάρια το βαρέλι σε premium 3,5 δολάρια το βαρέλι έναντι του Platts Dubai/Oman. Ανάλογες μειώσεις ανακοίνωσε και για ΗΠΑ, Μεσόγειο και Ευρώπη.

    «Η αγορά αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα των τελευταίων περικοπών παραγωγής του OPEC», δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στο City Index και στο  FOREX.com. «Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξάγουν σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως καθιστά επίσης δύσκολη τη δουλειά των παραγωγών πετρελαίου στην ομάδα του OPEC+, καθώς πρέπει να εγκαταλείψουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ως μέρος της συμφωνίας τους να παρακρατήσουν τις προμήθειες».

    Σε αυτό το βαρύ κλίμα, το συμβόλαιο του West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε την Τετάρτη κατά 2,94 δολάρια ή -4,1%, για να διαμορφωθεί στα 69,38 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου.

    Αυτή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες για το WTI, κάτι που σηματοδοτεί το μεγαλύτερο αρνητικό σερί για ενεργό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Στο Λονδίνο και τον ICE Futures, το Brent Φεβρουαρίου υποχωρούσε κατά 2,90 δολάρια ή -3,7% για να διαμορφωθεί στα  74,30 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης

    Ντίμον (JPMorgan): Αν ήμουν κυβέρνηση, θα απαγόρευα τα κρυπτονομίσματα

    Χρυσός: Άνοδο 0,5% έφερε η νέα πτώση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ