• Σχόλιο Αγοράς

    Ασκήσεις πολέμου από τις εισηγμένες – Πώς διαβάζει η αγορά το Ουκρανικό μέσα από τις σελίδες των οικονομικών εκθέσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευτύχης Βασιλάκης, επικεφαλής Autohellas

    Ευτύχης Βασιλάκης, επικεφαλής Autohellas


    Περιεχόμενα

    Στα τυφλά πορεύονται οι εισηγμένες με αφορμή τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Σε διεθνές επίπεδο η επιχειρηματική ζωή φαίνεται να έχει πληγεί, ενώ στις οικονομικές εκθέσεις τους εντοπίζεται η διάχυτη ανησυχία τους για μία ακόμα δύσκολη χρονιά φτάνοντας στο σημείο να κάνουν λόγο για υφεσιακό περιβάλλον.

    Μετρούν ήδη τυχόν απώλειες και προετοιμάζονται για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, είτε μετακυλίοντας τις τελικές τιμές στον καταναλωτή, είτε αν πρόκειται για εταιρείες ακινήτων ανεβάζοντας τα ενοίκια, είτε μειώνοντας άλλα κόστη. Μέσα από τις οικονομικές εκθέσεις παρατηρεί κανείς την έκταση, αλλά και την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που επέφερε στην παγκόσμια, αλλά και την ελληνική οικονομία, η άφρονα κίνηση του Ρώσου προέδρου να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά που αφήνει η διετής πανδημία στο διάβα της.

    Ήδη, η Autohellas, συμφερόντων Βασιλάκη, έχει δουλειές στην Ουκρανία από το 2015, έχοντας το δικαίωμα χρήσης του σήματος Hertz. Η δραστηριότητα στη χώρα έχει κύκλο εργασιών μόλις 686 χιλ. ευρώ δηλαδή 0,1 % του ενοποιημένου κύκλου εργασιών. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στο σύνολο ενεργητικού του Ομίλου. Με βάση τα ανωτέρω μεγέθη η οποιαδήποτε εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

    Από την πλευρά της Παπουτσάνης μία εταιρεία που έχει κάνει δυναμικό  came back από το 2017 κι έπειτα ανησυχεί για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Όπως γράφει στην οικονομική της έκθεση, για το έτος 2022 εκτιμάται περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας και συνεπώς αύξηση της τουριστικής κίνησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντιθέτως, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό αλλά και την τιμή της ενέργειας ιδιαίτερα αν παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον ήδη από τα μέσα του προηγούμενου έτους το επίπεδο των τιμών των υλών κινείται σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το 2020. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η έκβαση των εξελίξεων αυτών και οι πιθανές επιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν. Παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις και η εταιρεία πράττει αναλόγως. Πάντως, με τις παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις εμφανίζει θετικό κεφάλαιο κίνησης, θετικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες και συνεπώς δεν έχει σημαντικό κίνδυνο ρευστότητας. Ο καθαρός δανεισμός της στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 10,3 εκ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ την 31.12.2020, που αντιπροσωπεύει το 19% του κύκλου εργασιών.

    Η Mermeren Κοmbinat ανησυχεί για την παράταση του πολέμου, που ήδη μετράει 28 μέρες. Το 2022, όπως τονίζεται στην οικονομική έκθεση, αναμένεται να είναι μια περίοδος θετικών λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία δεν θα γίνει πιο έντονος. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως άμεση έκθεση στις αγορές της Ρωσίας ή της Ουκρανίας. Ωστόσο, ένας παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της Εταιρείας λόγω πιθανής παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Η Διοίκηση τής Εταιρείας δεν είναι ακόμη σε θέση να ποσοτικοποιήσει με εύλογη βεβαιότητα το ενδεχόμενο αποτέλεσμα μιάς κρίσης. Η Διοίκηση της Εταιρείας όμως εκτιμά ότι μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων η λειτουργία και χρηματοοικονομική κατάσταση τής Εταιρείας δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί ως αποτέλεσμα τής κρίσης.

    Prodea

    Ο πόλεμος μπορεί να αγγίξει και την αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα. Στην οικονομική της έκθεση η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων σχολιάζει αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ότι παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναπροσαρμόσει τα επιχειρηματικά της σχέδια (αν αυτό απαιτηθεί) με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και τον περιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων.

    Ως κυριότερο σημείο που χρήζει προσοχής η Εταιρεία αναγνωρίζει την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων. Ωστόσο ο Όμιλος έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης. Παράλληλα έχει καταγραφεί αυξητική τάση στα επίπεδα των μισθωμάτων στους κλάδους της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους οποίους δραστηριοποιείται η Εταιρεία και ο Όμιλος με αποτέλεσμα η όποια αύξηση του κατασκευαστικού κόστους να αναμένεται να εξισορροπηθεί ως ένα βαθμό από τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα. Συνεπώς δεν αναμένεται να είναι ουσιώδης η επίπτωση στα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου. Αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης, η Εταιρεία είναι σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη εργασιών. Αναφορικά με την πληθωριστική πίεση, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η γενικότερη επίπτωση που μπορεί να έχει στην οικονομική κατάσταση των πελατών του Ομίλου μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και αύξηση των τιμών εν γένει.

    Profile

    Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής αναγνωρίζει ως σημαντικό τον κίνδυνο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Ευρώπη και σπεύδει να απευθυνθεί σε νέες αγορές περιορίζοντας τους κραδασμού. Όπως αναφέρεται, μολονότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος (σ.σ. Ουκρανία) είναι περιορισμένης έκτασης λόγω των ειδικών κατηγοριών λογισμικού που αναπτύσσει και εμπορεύεται ο Όμιλος, εν τούτοις για την αποφυγή της μείωσης της ζήτησης λόγω της γενικότερης χρηματοοικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά αλλά και του υφεσιακού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, συνέπεια της πανδημίας και της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, ο Όμιλος αναπτύσσει μεγάλη και ευρεία γκάμα προϊόντων σε διαφορετικές κατηγορίες απευθυνόμενη στη διεθνή αγορά, προκειμένου να αντισταθμίσει πιθανές απώλειες σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς. Η ανάπτυξη και εξέλιξη των προϊόντων λογισμικού βασίζεται στην αδιάλειπτη και καθημερινή παρακολούθηση και έρευνα της αγοράς και των νέων τεχνολογιών, ώστε με την είσοδό του σε νέες αγορές να ισοσταθμίσει πιθανές απώλειες.

    Πλην όμως, ενόψει των τελευταίων αρνητικών γεωπολιτικών και ενεργειακών συνθηκών καθώς και λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που επηρεάζει αναπόδραστα την παγκόσμια οικονομία και αγορά, ο εν λόγω κίνδυνος κρίνεται ως υπαρκτός και αρκετά σημαντικός. Γι’ αυτό τον λόγο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της Εταιρείας και στην διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας του Ομίλου, καθώς η γεωγραφική διασπορά της δράσης του Ομίλου αποτελεί ουσιαστικό αντισταθμιστικό παράγοντα στο διαμορφούμενο υφεσιακό περιβάλλον.

    Διαβάστε επίσης

    Κλείσιμο στα υψηλά μέρας για Alpha και ΕΤΕ, σε ποια small και mid caps έγινε πάρτι

    Έκπληξη από ΟΠΑΠ: Συνολικά 1,4 ευρώ ανά μετοχή από μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου σε κάθε μέτοχο – Ιστορική μερισματική απόδοση 12,5%



    ΣΧΟΛΙΑ