• Σχόλιο Αγοράς

    Άνοδος για τον χρυσό, απώλειες για το πετρέλαιο – Στο επίκεντρο οι Κεντρικές Τράπεζες

    Χρυσός


    Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, εν αντιθέσει με το πετρέλαιο που κατέγραψε νέες απώλειες, σε μία ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές.

    Η διήμερη κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Πέμπτη στην επιτροπή τραπεζών στη Γερουσία, σε συνάρτηση με τις νέες αυξήσεις επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες σε Ελβετία, Αγγλία και Τουρκία, επιβεβαίωσαν τους «φόβους» των αγορών.

    Με τον πληθωρισμό να μαίνεται πάνω από 2%, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι όσο ο πληθωρισμός είναι ισχυρός και σε υψηλά επίπεδα, οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι η μόνη λύση, στον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, εφόσον η οικονομία το επιτρέπει. Ήδη, μάλιστα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου προέβλεψαν ότι θα υπάρχουν σίγουρα ακόμα δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023.

    Οι επενδυτές βασιζόμενοι στις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στράφηκαν στη βεβαιότητα των επενδύσεων που τους προσδίδει το κίτρινο μέταλλο,

    Εβδομαδιαίες απώλειες στα πολύτιμα μέταλλα

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού έκλεισαν σήμερα με ήπια κέρδη, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες απωλειών, με το πιο ενεργό του συμβόλαιο να φτάνει σε χαμηλό τριών μηνών.

    Σε επίπεδο ημέρας, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με κέρδη 0,3% στα 1929,60 δολάρια ανά ουγγιά, με το πιο ενεργό του συμβόλαιο να κλείνει με απώλειες 2,1% σε επίπεδο εβδομάδας, το υψηλότερο επίπεδο απωλειών που καταγράφει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου έκλεισε με απώλειες 0,5% στα 22,35 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε απώλειες 7,3%, τις μεγαλύτερές του απώλειες από τον Οκτώβριο του 2022.

    Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,5% στα 1.279 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 9,7%.

    Η πλατίνα Ιουλίου έκλεισε με απώλειες 0,3% στα 923,70 δολάρια ανά ουγγιά, με τις τιμές της να καταγράφουν απώλειες 6,4% σε επίπεδο εβδομάδας.

    Ο χαλκός Ιουλίου έκλεισε με απώλειες 2,2% στα 3,80 δολάρια ανά λίβρα. Απώλειες 2,2% κατέγραψε και σε επίπεδο εβδομάδας.

    Πώς κινήθηκαν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου

    Το WTI παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 0,5% στα 69,16 δολάρια ανά βαρέλι στο New York Mercantile Exchange,  καταγράφοντας απώλειες 3,9%  σε επίπεδο εβδομάδας.

    Τέλος, το Brent παράδοσης Αυγούστου, το παγκόσμιο ορόσημο, έκλεισε με απώλειες 0,4% στα 73,85 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE Futures Europe, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,6%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Άνοιγμα με ήπιες απώλειες – Στο -1,02% ο Nasdaq

    Λιανικό εμπόριο: Στα 3,39 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Απρίλιο

    Siemens Energy: Βουτιά 36% για τη μετοχή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ