• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο στην αρχή της εβδομάδας

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου ανέτρεψαν τις απώλειες, της προηγούμενης εβδομάδας, τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας άνοδο παρά τους φόβους ύφεσης που θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές της ζήτησης και τα στοιχεία που έδειχναν αργή ανάκαμψη των εισαγωγών αργού στην Κίνα τον περασμένο μήνα.

    Ακόμη, οι τιμές στις αρχές του μήνα έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας 13,7% και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Απρίλιο του 2020. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 90,76 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 2%. Το συμβόλαιο μειώθηκε κατά 9,7% την περασμένη εβδομάδα.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, εισήγαγε 8,79 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, από το χαμηλό τεσσάρων ετών τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να είναι 9,5% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία. Τα κινεζικά διυλιστήρια απέσυραν τα αποθέματα εν μέσω υψηλών τιμών αργού και αδύναμων εγχώριων περιθωρίων, παρόλο που οι συνολικές εξαγωγές της χώρας κέρδισαν δυναμική. Αντικατοπτρίζοντας τη χαμηλότερη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ και καθώς η στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid ωθεί την ανάκαμψη περαιτέρω, η ANZ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2022 και το 2023 κατά 300.000 bpd και 500.000 bpd, αντίστοιχα.

    Η ζήτηση πετρελαίου για το 2022 εκτιμάται τώρα ότι θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια bpd από έτος σε έτος και θα διαμορφωθεί στα 99,7 εκατομμύρια bpd, λίγο λιγότερο από τα υψηλά προ της πανδημίας, ανέφερε η τράπεζα. Οι ρωσικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων συνέχισαν να ρέουν παρά το επικείμενο εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εξέδρων άντλησης πετρελαίου κατά το μέγιστο την τελευταία εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, η πρώτη πτώση σε 10 εβδομάδες. Ο τομέας της καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ έλαβε ώθηση αφού η Γερουσία ψήφισε την Κυριακή ένα νομοσχέδιο 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων θεμάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Deloitte: Ανήσυχη η Ευρώπη για το οικονομικό κλίμα

    Enel: Νέες δοκιμές καινοτόμων λύσεων για ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου

    Barrick Gold: «Φρένο στα σχέδια καθαρής ενέργειας λόγω μεγάλης έλλειψης χαλκού»



    ΣΧΟΛΙΑ