• Σχόλιο Αγοράς

    Άλμα για τον χρυσό έφερε η υποχώρηση του δολαρίου – Στο +2,17% έκλεισε το αμερικανικό αργό

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Σε ισχυρά ανοδικό έδαφος επέστρεψε την Πέμπτη το  η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιουλίου του WTI να ολοκληρώνει με άνοδο 2,17% και να διαμορφώνεται στα 117,58 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό Brent παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 1,25% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 119,81 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου ξεκίνησαν την ημέρα μα απώλειες, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τροφοδότησε ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο οι τιμές κατάφεραν να τερματίσουν ισχυρά ανοδικά, καθώς τελικά οι επενδυτές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο ζήτημα των περιορισμένων προμηθειών.

    Ώθηση έδωσε η είδηση πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι επέβαλε κυρώσεις σε ένα δίκτυο  Ιρανών παραγωγών πετροχημικών καθώς και σε “εταιρείες βιτρίνα” στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φέρονται να  υποστηρίζουν εταιρείες που μεσολαβούν για την πώληση ιρανικών πετροχημικών στο εξωτερικό.

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε και ο χρυσός, με το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου να ενισχύεται κατά 1,7% στα 1.849,9 δολάρια η ουγγιά.

    Η άνοδος στον χρυσό ήρθε καθώς το δολάριο κινήθηκε πτωτικά την Πέμπτη, μετά και την αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη FED κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά και τις αντίστοιχες κινήσεις από άλλες κεντρικές τράπεζες όπως αυτές της Αγγλίας και της Ελβετίας. Την ίδια ώρα, η άνοδος του ρίσκου για την αμερικανική οικονομία λόγω της κίνησης της FED επιδρά και αυτή υπέρ του χρυσού, που θεωρείται κλασικά ως ένα «ασφαλή καταφύγιο».

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ