• Σχόλιο Αγοράς

    Άλμα 5% για το πετρέλαιο, θετικό άνοιγμα για τη Wall Street

    ΟΠΕΚ

    ΟΠΕΚ


    Άλμα 5% σημείωνε την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου, μετά την τελική συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Εκπρόσωπος του καρτέλ δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη χάρη στη συνεργασία με συμμάχους εκτός OPEC, με επικεφαλής τη Ρωσία, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο σχέδιο μείωσης της παραγωγής. Επιπλέον διευκρίνισε πως το Ιράν θα απαλλαχθεί από την υποχρέωση μείωσης, καθώς βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

    Η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε καλέσει τους παραγωγούς να διατηρήσουν υψηλά τα επίπεδα παραγωγής. Ο Σαουδάραβας Υπουργός Ενέργειας, όμως, θεώρησε ότι ο υψηλότερος όγκος που συμφωνήθηκε τελικά παραμένει κοντά στις προσδοκίες των επενδυτών, γεγονός που βοηθάει στη διατήρηση μιας ισορροπίας στην τιμή του πετρελαίου, σε μία περίοδο έντονης αστάθειας.

    Light Sweet Crude Oil Jan 19

    Την ίδια ώρα, οι αγορές εξέλαβαν ως θετικά τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, παρά την απόκλισή τους από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Πιο συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο προστέθηκαν 155.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι των 200.000 αναμενόμενων, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,20% έναντι της πρόβλεψης η οποία ήταν 0,30%. Και ενώ συνήθως οι αποκλίσεις αναστατώνουν την αγορά, τα σημερινά αποτελέσματα ερμηνεύθηκαν ως σήμα ότι η Fed θα διστάσει να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων την οποία είχε προαναγγείλει, καθώς από τα στοιχεία απουσιάζει η αύξηση των αποδοχών.

    Η ανεργία παραμένει στο 3,70%, στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες.

    Τα ΣΜΕ Δεκεμβρίου των δεικτών που κινούνταν καθοδικά (-0,50%) αντέδρασαν θετικά στην είδηση, ενώ με το άνοιγμα των αγορών οι S&P, NQ και Dow Jones βρέθηκαν σε θετικό έδαφος.



    ΣΧΟΛΙΑ