• Σχόλιο Αγοράς

    Άλμα 5% για τις τιμές του πετρελαίου, μετά την παρουσίαση των προτάσεων της ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία

    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου καθώς η αγορά έστρεψε την προσοχή της στις ανακοινώσεις του σχεδίου της ΕΕ για το σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022.

    Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωβουλή, όπου παρουσίασε το σχέδιο της ΕΕ, η προμήθεια ρωσικού αργού θα καταργηθεί σταδιακά εντός του εξαμήνου, ενώ των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους.

    Η πρώτη συνάντηση, πάντως, των αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ έκλεισε χωρίς συμφωνία, καθώς μια σειρά από χώρες προβάλουν αντιρρήσεις ζητώντας εξαιρέσεις, σε διάφορα σημεία της πρότασης. Μάλιστα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία επιδιώκουν εξαιρέσεις και να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος.

    Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς προέβλεπαν πτώση της τάξεως των 800 χιλ. βαρελιών.

    Από την άλλη, ο OPEC+ προβλέπει πλέον πλεόνασμα παραγωγής κατά 1,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2022, καθώς τα lockdown στην Κίνα οδηγούν σε σταδιακό περιορισμό της ζήτησης.

    Κάπως έτσι το συμβόλαιο Ιουνίου του WTI ενισχύθηκε κατά 5,3 στα 107,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent ενισχύθηκε κατά 4,9% στα 110,14 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ