• Ενέργεια

    ΕΕ: Υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τάχθηκε το Βέλγιο

    • NewsRoom


    Υπέρ της θέσπισης ανώτατων ορίων στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε το Βέλγιο σύμφωνα με σημείωμα που επικαλείται το Reuters.

    Εντός του έτους, η Eurostat είχε αναφέρει ότι το Βέλγιο είχε τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην ΕΕ, με την κυβέρνηση της χώρας να επεξεργάζεται παρεμβάσεις σε φόρους και δασμούς για να περιορίσει την πίεση στους καταναλωτές ενώ παράλληλα έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

    «Χρειάζεται να επιβληθεί πλαφόν στα επίπεδα διαπραγμάτευσης των τιμών του φυσικού αερίου στους ευρωπαϊκούς κόμβους προκειμένου να περιοριστεί η παράλογη συμπεριφορά της αγοράς», αναφέρει η βελγική κυβέρνηση στο σημείωμά της.

    Βάσει τον τερματικών σταθμών LNG και των αγωγών φυσικού αερίου που συνδέουν την Ευρώπη και τον κόσμο, οι τιμές χονδρικής δεν θα έπρεπε να είναι σημαντικά υψηλότερες στην Ευρώπη από ό,τι στο Henry Hub των ΗΠΑ ή στο JKM της Ασίας.

    «Εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών στην αγορά φυσικού αερίου, πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν τα ανώτατα όρια τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», προστίθεται στο σημείωμα, το οποίο παρουσιάζει γενικότερα τη στάση που θα ακολουθήσει η βελγικής κυβέρνησης ενόψει των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ.

    Το Βέλγιο ζητά επίσης την αναστολή της χονδρεμπορικής διαπραγμάτευσης εάν αυτό καταστεί απαραίτητο και την αναθεώρηση της τιμολόγησης, που επί του παρόντος μεταφράζει τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και για εκείνη που παράγεται από πυρηνικές ή ανανεώσιμες πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Έσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ η τιμή ρεύματος



    ΣΧΟΛΙΑ