• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Πράσινο φως» από το ΔΝΤ – Χρηματοδοτεί το Πακιστάν για να αποφύγει την χρεοκοπία


    Κρατικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν ανέφεραν πως η χώρα συμφώνησε με το ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 1,17 δισεκατομμυρίων για να αποτραπεί επικείμενη χρεοκοπία λόγω των αναταραχών και των πλημυρών. Ο υπουργός Οικονομικών Miftah Ismail ανακοίνωσε την έγκριση των κεφαλαίων από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter τη Δευτέρα.

    Τα κεφάλαια θα είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας του Πακιστάν, αφού το αυξημένο ενεργειακό κόστος εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και πυροδότησε τον δεύτερο ταχύτερο πληθωρισμό της Ασίας. Το έθνος χρειάζεται 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική χρηματοδότηση έως τον Ιούνιο του 2023, ενώ προβλέπεται να έχει εξασφαλίσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απόφαση του ΔΝΤ θα ανοίξει επίσης το δρόμο για περισσότερη βοήθεια από φιλικά κράτη.

    Οι όροι του πακέτου διάσωσης

    • Το Πακιστάν πρέπει να εξυπηρετήσει χρέος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τον Ιούνιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας αποπληρωμής 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics
    • Τα συναλλαγματικά της αποθέματα μειώθηκαν στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, ή αρκετά για να καλύψει λιγότερους από δύο μήνες εισαγωγών, ενώ ο πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλό 14 ετών του 25% τον Ιούλιο.
    • Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν υποσχεθεί συνολικά επενδύσεις και δάνεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων
    • Το Πακιστάν είχε ένα ταραχώδες ιστορικό με το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εξασφάλισε ένα πρόγραμμα διάσωσης το 2019 μόνο για να σταματήσει αρκετές φορές λόγω της αποτυχίας του
    • Ισλαμαμπάντ να εκπληρώσει ορισμένους όρους δανείου. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Απρίλιο, έχει ανατρέψει τις ενεργειακές επιδοτήσεις, έχει επιβάλει νέους φόρους και αποκάλυψε μέτρα λιτότητας για να αποτρέψει τη δεύτερη χρεοκοπία στην Ασία φέτος μετά τη Σρι Λάνκα.

    Νέες προκλήσεις για το Ισλαμαμπάντ

    Η διάσωση έρχεται επίσης καθώς το Ισλαμαμπάντ αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω των επισφαλών πολιτικών πλαισίων και της ανανεωμένης κλιματικής κρίσης. Ο πρώην πρωθυπουργός Imran Khan διεξάγει μια σφοδρή εκστρατεία κατά της κυβέρνησης για να πιέσει για νέες εκλογές, ενώ οι καταστροφικές πλημμύρες κόστισαν στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα ομόλογα, το νόμισμα και οι μετοχές του Πακιστάν αντιστάθμισαν κάποιες απώλειες αυτόν τον μήνα λόγω της προσδοκίας ότι το έθνος θα συνεχίσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Τα ομόλογα σε δολάριο του Πακιστάν έχουν την καλύτερη απόδοση στην Ασία τον Αύγουστο, ενώ η ρουπία έχει κερδίσει περίπου 7% τον Αύγουστο μέχρι στιγμής. Οι μετοχές της χώρας, εν τω μεταξύ, έχουν σημειώσει ράλι 8%, με την κορυφαία απόδοση στην Ασία μετά τη Σρι Λάνκα.

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνικά ομόλογα: Πάνω από το 4% η απόδοση του 10ετούς

    Υπ. Εργασίας: Πρόστιμα έως 10.500 ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη παρενόχληση και τις νέες γονικές άδειες

    «Καμπανάκι» Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιταλίας – Έρχονται τεράστιες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ