• ΑΓΟΡΕΣ

    Συνεχίζεται η πολιορκία των 1.270 μονάδων!

    • Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών που συμμετείχαν στο roadshow των ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο, 37 συνολικά,  αποτέλεσε πραγματική απόβαση ελληνικών εταιρειών στη Γηραιά Αλβιώνα.

    Με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού που στην ομιλία του αναφέρθηκε  στις ελπιδοφόρες προοπτικές του ελληνικού αφηγήματος τονίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί.  Με την επικοινωνιακή προσπάθεια να εντατικοποιείται σε σχέση με το στόχο της διεύρυνσης των επενδυτικών κινήσεων των ξένων σε ελληνικούς τίτλους και τη διενέργεια άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης κατά 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% και υποχώρηση του χρέους στο 152,3% του ΑΕΠ λόγω κυρίως της αναμενόμενης επενδυτικής έκρηξης καθώς το συνολικό μέγεθος των επενδύσεων, δημόσιες και ιδιωτικές, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,1% με την βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Παράλληλα, η Fitch αναμένεται την Παρασκευή να είναι ο τέταρτος επενδυτικός οίκος που θα αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία μετά την DBRS, την S&P και την Scope Ratings, με τα ελληνικά ομόλογα να ενσωματώνονται άμεσα στους διεθνείς δείκτες και να είναι επιλέξιμα από τους διεθνείς επενδυτές.

    Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις δεν συνεπάγονται και την άμεση κίνηση  του Γενικού Δείκτη σε ανοδική κατεύθυνση. Η διαδικασία της δημόσιας πρότασης της Εθνικής Τράπεζας περιέλαβε και κινήσεις στήριξης της μετοχής ενώ μέρος των καταγραφόμενων κερδών των επενδυτών θα επιδιωχθεί να κλειδωθούν με ανάλογες ρευστοποιήσεις, που ωστόσο διευκολύνονται καθώς η θεαματική βελτίωση του συντελεστή στάθμισης από το 60% στο 82% περίπου προκαλεί αυξημένες εισροές για τη μετοχή που θα  ολοκληρωθούν στο rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI στις 30/11.  

    Την ίδια ώρα, η αναβάθμιση των τιμών των ομολόγων με την παράλληλη υποχώρηση των αποδόσεών τους (κάτω από το 3,8% για τα ελληνικά 10ετή), οδηγεί σε νέες εκδόσεις, ιδιαίτερα τραπεζικών ομολόγων στο πλαίσιο της θωράκισης των ιδίων κεφαλαίων τους, αφαιρώντας ρευστότητα από την αγορά.

    Παράλληλα, προγραμματίζονται οι επόμενες κινήσεις από μέρους εταιρειών με ευοίωνες προοπτικές των οποίων οι μετοχές δεν έχουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα λόγω του χαμηλού free float, με τις εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο και τη  Helleniq Energy που ακόμη τιμολογείται κάτω από τη λογιστική της αξία, να παίρνουν σύντομα σειρά.

    Σαν αποτέλεσμα, η υπέρβαση του ορίου των 1270 μονάδων δεν είναι ένας υγιεινός περίπατος και θα απαιτήσει εύλογο χρόνο για την υπέρβασή του. Η προσπάθεια ωστόσο υποβοηθείται από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή:  η εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζεται και διαφαίνεται ότι η διακοπή του πολέμου μπορεί  να συνεχιστεί με τις διαπραγματεύσεις να είναι δυνατό να οδηγήσουν ακόμη και σε εναλλακτικές λύσεις.

    Παράλληλα, ξεκινάει η πολυήμερη σύνοδος για το κλίμα στο Ντουμπάι με τη συμμετοχή 200 χωρών και τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι οι πύλες της κολάσεως έχουν ήδη ανοίξει για τον πολύπαθο πλανήτη μας καθώς  έχουν ήδη δρομολογηθεί οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας που ήδη συντελείται!

    Για τις αγορές πάντως, οι εξελίξεις αυτές είναι δυνατό να οδηγήσουν σε μείωση του γεωστρατηγικού κινδύνου, επιτρέποντας την  αποτροπή σεναρίων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, εξέλιξη που θα επιτρέψει στο ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα να ξεδιπλωθεί με τις κλιμακούμενες τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους να οδηγήσουν στην κίνηση του Γ.Δ.  πάνω από τις 1300 μονάδες στον τελευταίο μήνα του έτους.

    Διαβάστε επίσης

    CNL Capital: Διανομή προσωρινού μερίσματος στα 0,25 ευρώ/μετοχή

    Edison για ΟΠΑΠ: Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στη μετοχή – Αύξηση στη «δίκαιη» τιμή στα €18,5 από €17,9

    Alpha Finance για HelleniQ Energy: Αύξηση της τιμής στόχου στα €9,96/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ