• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τραπεζικός τρόμος στην Τουρκία – Νέα βουτιά σε Χρηματιστήριο και ομόλογα

    • Bloomberg


    Στο στόχαστρο των πωλητών μπήκαν και πάλι τα τουρκικά assets, μετά την απαγγελία κατηγοριών από τις ΗΠΑ εναντίον μεγάλης τράπεζας της χώρας. Κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κλιμάκωση των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να πλήξει την Άγκυρα μετά τη στρατιωτική επέμβαση της τελευταίας στη βορειοανατολική Συρία.

    Χρηματιστήριο και κρατικά ομόλογα καταγράφουν απώλειες, ενώ η μετοχή της κρατικής τράπεζας Halkbank έκανε «βουτιά» 7,4% – τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο και μετά.

    Αντιθέτως, η τουρκική λίρα γλιτώνει -προς το παρόν τουλάχιστον- από τα πυρά, καθώς οι κρατικές τράπεζες πουλούσαν δολάρια για να στηρίξουν το νόμισμά τους, σύμφωνα με traders που έχουν γνώση του θέματος.

    Η Ουάσιγκτον, με κατηγορητήριο που κατατέθηκε την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, κατηγορεί την Halkbank ότι συμμετείχε σε ευρεία συνωμοσία με στόχο την παραβίαση των απαγορεύσεων που ισχύουν για την πρόσβαση του Ιράν στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η νομική αυτή διαμάχη έρχεται να σημάνει ένα ακόμη καμπανάκι στην Τουρκία, προαναγγέλλοντας πιθανότατα ακόμη σοβαρότερες κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας, η οποία άρχιζε μόλις να βγαίνει από την ύφεση και εξακολουθεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ξένα κεφάλαια.

    Χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και αύξησε τους δασμούς για τον χάλυβα, σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ηπιότερη από το αναμενόμενο, αλλά οι Αμερικανοί βουλευτές και των δύο παρατάξεων πιέζουν ήδη τον Τραμπ να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ ζητεί άμεση παύση πυρός στη Συρία, κάτι που δεν φαίνεται όμως διατεθειμένος να κάνει ο Ερντογάν.

    Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Ερντογάν την Πέμπτη στην Άγκυρα, προκειμένου να επαναλάβει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να εμμείνει στο θέμα των κυρώσεων.

    Sell-off σε όλες τις αγορές

    Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από 4% έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα.

    Επίσης, σήμερα η απόδοση του ομολόγου που έχει η Halkbank σε δολάριο, λήξης το 2021, ενισχυόταν πάνω από 350 μονάδες βάσης.

    Ως απάντηση, το τουρκικό χρηματιστήριο απαγόρευσε «προσωρινά» το short-selling για επτά τράπεζες.

    Η τραπεζική ρυθμιστική Αρχή συνέστησε επίσης σε κάποιες τοπικές τράπεζες να μην προσφέρουν ρευστότητα σε τουρκικές λίρες στην εκτός συνόρων χρηματαγορά, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω διολίσθηση του νομίσματος.

    Στις 12:38 μμ στην Κωνσταντινούπολη, ο δείκτης Borsa Istanbul 100 κατέγραφε απώλειες 1,6%, με βαρίδι τις τράπεζες Turkiye Garanti Bankasi και Akbank.

    Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα σημείωνε άνοδο 0,2%, στις 5,90 λίρες ανά δολάριο, και η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 48 μονάδες βάσης.



    ΣΧΟΛΙΑ