Οικονομία

ΔΝΤ: Πώς τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να δημιουργήσουν μια «βόμβα» 12 τρισ. δολαρίων

  • NewsRoom


Τον κίνδυνο δημιουργίας μιας «ωρολογιακής βόμβας» 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επισημαίνει το ΔΝΤ σε περίπτωση μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν χρέη σε τέτοια επίπεδα.

Το ΔΝΤ, κατά την εξαμηνιαία του έκθεση για την κατάσταση στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, σημειώνει πως  σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες – ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί εάν υπάρχει επιβράδυνση έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που παρείχαν κεντρικές τράπεζες σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει το ΔΝΤ, είχαν την παρενέργεια να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να δανείζονται περισσότερο, παρόλο που πολλές θα δυσκολευθούν να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά.

Αξιωματούχοι στο ΔΝΤ φοβούνται ότι η συσσώρευση του χρέους καθιστά το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ιδιαίτερα ευάλωτο και καλούν τα κράτη-μέλη να μην επαναλάβουν το λάθος των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν είχαν αγνοηθεί τα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανή κρίση.

Οι Τομπάιας Άντριαν και Φάμπιο Ναταλούτσι, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, υπεύθυνοι για την έκθεση για Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report, GFSR), δήλωσαν: «Μια απότομη, ξαφνική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να αποκαλύψει αυτά τα τρωτά σημεία και να ασκήσει πιέσεις στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων».


ΣΧΟΛΙΑ