• ΑΓΟΡΕΣ

    Περιορίζονται τα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν

    Χρηματιστήριο


    «Ψαλιδίστηκαν» τα αρχικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ενώ στο επίκεντρο επανέρχεται η Ιταλία.

    Πιο αναλυτικά, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια εν μέσω κινδύνων από τις αμερικανικές οικονομικές πολιτικές, τους ασαφείς όρους του Brexit και τις αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες όπως για παράδειγμα της Ιταλίας.

    Η ευρωζώνη αναμένεται να έχει ανάπτυξη 2,1% φέτος, μετά το 2,4% του 2017. Η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και του χρόνου, όπου αναμένεται ανάπτυξη κατά 1,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του 2%.

    Το βάρος δίνεται και στην ιταλική οικονομία καθώς η χαμηλότερη πρόβλεψη για ανάπτυξη σημαίνει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ιταλίας θα είναι στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι των προβλέψεων της Ιταλίας για το 1,8%.

    Η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό από ότι αναμένει η Ρώμη τα επόμενα δύο χρόνια, στο 1,1% φέτος, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Ρώμης για 1,2%.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, το 2019, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,2%, αντί για 1,5% που ανέμενε η Ιταλία και το 2020 κατά 1,3%, από 1,6% που περίμενε η ιταλική κυβέρνηση.

    Στον απόηχο, ο δείκτης MIB στην Ιταλία υποχωρεί 0,54%, ο IBEX στη Μαδρίτη κινείται 0,11% χαμηλότερα και ο PSI 20 στην Πορτογαλία καταγράφει οριακές απώλειες.

    Στον πυρήνα της Ευρωζώνης, ο γερμανικός DAX κινείται 0,3% χαμηλότερα, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,23% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο είναι οριακά υψηλότερος.

    Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Deutsche Telekom  ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,11 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο από 507 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν είχε καταγράψει απομειώσεις στη μονάδα T-Systems. Οι αναλυτές περίμεναν η εταιρεία να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 1,37 δισ. ευρώ.

    Τα καθαρά κέρδη της Commerzbank μειώθηκαν στα 218 εκατ. ευρώ από τα 467 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν στα 2,19 δισ. ευρώ από τα 2,51 δισ. ευρώ.

    Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 202 εκατ. ευρώ και έσοδα 2,18δις. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

    Νωρίτερα, το εμπορικό ισοζύγιο στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε στα 18,4 δισ. ευρώ από 17,1 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν το εμπορικό ισοζύγιο να διαμορφωθεί υψηλότερα στα 20 δισ. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν σημαντικά κατά 0,8% το Σεπτέμβριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 0,3% ενώ οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σημείωσαν πτώση 0,4% μικρότερη από το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (-2,4%).



    ΣΧΟΛΙΑ