Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Aπόδοση μέχρι 23,5% καταγράφεται σε μετοχές που έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου ή placements από το τέλος Μαίου μέχρι και την… Τρίτη.

Την αρχή έκανε η ΔΕΗ και την περασμένη Τρίτη, 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το placement, αύξηση κεφαλαίου δηλαδή, με την έκδοση νέων μετοχών, 15,5 εκατομμυρίων από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

1

Έκδοση, η οποία καλύφθηκε το πολύ σε… μισή ώρα σε βαθμό που η διοίκηση ενώ είχε προγραμματίσει να διαθέσει 11 εκατομμύρια μετοχές αποδέχθηκε την πρόταση των αναδόχων να αυξήσει τον αριθμό προς διάθεση μετοχών σε 15,5 εκατομμύρια προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Όπως και νά ‘χει, στα σχήματα των αναδόχων συμμετείχαν μερικά από τα κορυφαία επενδυτικά σπίτια, όπως η Goldman Sachs, Μorgan Stanley και από την Ευρώπη Santander, Mediobanca και από την Ελλάδα, κορυφαίες χρηματιστηριακές, όπως η Euroxx, Αxia, Πειραιώς Χρηματιστηριακή κ.ά., εξασφαλίζοντας τον αφρό του επενδυτικού χρήματος σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η ΔΕΗ καταγράφει απόδοση λοιπόν, 23,5%, ο ΑΔΜΗΕ, παρά το short που έχει βγει στην μετοχή σημειώνει κέρδη από την αύξηση κεφαλαίου 12,51%, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξέπληξε τους πάντες κλείνοντας με άνοδο 3,09% και σε σχέση με την τιμή του placement στα 42,50% τα κέρδη ανέρχονται σε… 6,73%, ενώ η Cener σημειώνει αρνητική απόδοση 7,16%.

Aπό τις 22 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε το placement στην συγκεκριμένη μετοχή δεν έχει δει ούτε μία μέρα το θετικό πρόσημο, παρατηρούν οι χρηματιστές.

Χρηματιστηριακές πηγές πάντως, αναφέρουν ότι τα μεγάλα σπίτια που πήραν μετοχές από το placement, όπως η Capital ή το Norges, δεν συγκαταλέγονται στους πωλητές, παραπέμποντας κυρίως στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές που έσπευδαν να πουλήσουν λόγω κλεισίματος ά 6μήνου.

Σημειωτέον ότι η μετοχή σημειώνει άνοδο το 2026 πάνω από 50%!

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν ήδη ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων εταιρικών πράξεων της Άκτωρ και της ElvalHalcor τον Ιούλιο, ανέρχονται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ.

Αν προστεθούν και οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν αντληθεί μέσω της αγοράς φθάνει τα 8,16 δισ. ευρώ, προσφέροντας ισχυρή χρηματοδοτική ώθηση στις εισηγμένες επιχειρήσεις – προσθέτοντας βεβαίως και τα 660 εκατ. ευρώ που άντλησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με placement.

Ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί καμία άλλη αντίστοιχη συναλλαγή έως το τέλος του έτους, το 2026 αποτελεί ήδη χρονιά-ορόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αγορά έχει ανακτήσει πλήρως τον διττό ρόλο της ως μηχανή άντλησης κεφαλαίων και προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό.

Αυτός ο ρόλος μάλιστα επιτελείται με επιτυχία για όλους: Οι αυξήσεις υπερκαλύπτονται, οι επενδυτές έχουν άμεσα αποτέλεσμα υπεραξίας στις κινήσεις τους και οι κινητικότητα συνεχίζεται μέχρι ενδεχομένως να σπάσει η αλυσίδα των θετικών αποδόσεων.

Όπως και να έχει και ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις η «μηχανή» έχει πάρει για τα καλά μπροστά και η δυναμική ενισχύεται από νέες ιδέες που διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης

Bally’s Intralot: Νέα αγορά 650.000 μετοχών από τη Deutsche Bank

Profile: Προς νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από 310.000 τμχ. συναλλαγές

Pantelakis Securities: Ράλι για τα ελληνικά διυλιστήρια – Στα 51,20 ευρώ η τιμή στόχος για Motor Oil, στα 12,50 ευρώ για HelleniQ Energy