• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    • VesselsValue
    VesselsValue


    Tο Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

     

    VesselsValue

     

    Tanker

    Oι τιμές στα δεξαμενόπλοια υποχώρησαν ελαφρώς λόγω της μείωσης των τιμών των ναύλων, ενώ στα τάνκερ παλαιότερης κατασκευής ισχυροποιήθηκαν λόγω της απόσυρσης για scrap. το πλοίο Gener8 Nestor (χωρητικότητας 320,000 DWT, που κατασκευάστηκε τον Απρίλιο 2009, στο ναυπηγείο Fukuoka) πουλήθηκε έναντι 80 εκατ. δολαρίων.

    Bulker

    Στην αγορά ξηρού φορτίου οι τιμές των πλοίων κινήθηκαν ανοδικά. Το πλοίο Billion Trader II τύπου panamax (χωρητικότητας 82,000 DWT, που κατασκευάστηκε το Φεβρουάριο 2007, στο ναυπηγείο Tadotsu Tsuneishi) πουλήθηκε στην Pavimar SA έναντι 12,5 εκατ. δολ., αρκετά υψηλότερα από την τιμή των 10,18 εκατ. δολ. που έδινε η VV. 

    To πλοίο τύπου supramax Prabhu Daya (χωρητικότητας 52,800, dwt, που κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2001, στο ναυπηγείο Onomichi Dockyard) πουλήθηκε στην Shail Shipping and Maritime Services στην τιμή των 5,8 εκατ. δολ. έναντι 5,03 εκατ. δολ. που ήταν η προτεινόμενη τιμή της VesselsValue.

    Aνοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στην κατηγορία Handy, μετά την πώληση του πλοίου Alam Sakti (χωρητικότητας 32,600 DWT, που κατασκευάστηκε το Φεβρουάριο 2006, στο ναυπηγείο Kanda) στην τιμή των 7 εκατ. δολ. με τη VV να κοστολογεί το πλοίο στα 6,78 εκατ. δολ. 

    Container

    Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στη συγκεκριμένη κατηγορία, μετά την πώληση 4 πλοίων τύπου panamax και 1 sub panamax.

    To Adriana Star (χωρητικότητας 2556 TEU, που κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο 2003, στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Ind) πουλήθηκε στην Tufton Oceanic στα 6,2 εκατ. δολ. έναντι 6,05 εκατ. δολ. που είναι η τιμή της VV για το πλοίο. 

    Scrap

    Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε και οι τιμές των πλοίων που πουλήθηκαν για scrap.

    * Tι είναι οι δείκτες της VV ;
     
    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. 
     
    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. 



    ΣΧΟΛΙΑ