• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    • VesselsValue
    VesselsValue


    Tο Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    VesselsValue

    Bulker

    Οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ξηρού φορτίου κινήθηκαν ανοδικά σε εβδομαδιαία βάση, με τις αξίες στα πλοία τύπου capesize να ισχυροποιούνται σημαντικά. 
    Το πλοίο Hanjin Esperance (χωρητικότητας 179,100 DWT, που κατασκευάστηκε το 2012) πουλήθηκε στην JP Morgan Global Maritime έναντι 29,,5 εκατ. δολαρίων έναντι 27,2 εκατ. δολαρίων που είναι η εκτιμώμενη τιμή από τη VesselsValue. 
    Τα πλοία  Hanjin Rizhao (χωρητικότητας 179,200 DWT, που κατασκευάστηκε το 2010 στο ναυπηγείο της Hyundai Samho Heavy Ind) και Hanjin Dangjin ( χωρητικότητας179,300 DWT, που κατασκευάστηκε την ίδια χρονιά στο ίδιο ναυπηγείο), πουλήθηκαν μαζί στην Κorea Line Corp στην τιμή των 26,5 εκατ. δολ. έκαστο, αρκετά υψηλότερα από την τιμή της VV, τα 23,5 εκατ. δολ.
    Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι αξίες των μοντέρνων πλοίων μεταφορά ξηρού φορτίου τύπου panamax. 
    Συγκεκριμένα, τα πλοία  Hanjin Port Kamsar και Hanjin Hadong ( χωρητικότητας 82,200 DWT το καθένα, που κατασκευάστηκαν το 2012 στο ναυπηγεί  Tasotsu Tsuneishi) πουλήθηκαν μαζί στην τιμή των 21 εκατ. δολαρίων έκαστο έναντι 19 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue. 
     
    Tanker
     
    Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές των τάνκερ στο σύνολο της εβδομάδας.  
     
    Container
     
    Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στα πλοία τύπου post panamax παλαιότερης κατασκευής.  
     
    Ενδεικτικά, τα πλοία  Hanjin Shenzhen και Hanjin Chongqing (χωρητικότητας 6655 TEU, που κατασκευάστηκαν το 2008) πουλήθηκαν στην SM Line στην τιμή των 12 εκατ. δολ. έκαστο έναντι 10 εκατ. δολ. και 10,3 εκατ. δολ. αντίστοιχα, που ήταν οι εκτιμώμενες τιμές της VV κατά την ημέρα της πώλησης. 
    Tι είναι οι δείκτες της VV ;
     
    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. 
     
    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. 



    ΣΧΟΛΙΑ