• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    VesselsValue


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Όλες οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Τα tankers τύπου suezmax Gener8 Horn (χωρητικότητας 159.500-dwt και κατασκευής 1999, στα ναυπηγεία Daewoo) και Gener8 Phoenix (χωρητικότητας 153.000-dwt και κατασκευής 1999, στα ναυπηγεία Halla) πουλήθηκαν για το ποσό των 20,4 εκατ. δολαρίων, έναντι 20,4 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία τους η VesselsValue – μια συμφωνία που διατήρησε σταθερές τις αξίες.
    • Το tanker τύπου MR2 Tamarin (χωρητικότητας 51.000-dwt και κατασκευής 2008, στα ναυπηγεία SPP) πουλήθηκε για 17 εκατ. δολάρια, έναντι 18,2 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV – μια αγοραπωλησία που οδήγησε τις αξίες των MRs αυτής της ηλικίας να υποχωρήσουν.

    Bulkers

    Οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ενισχύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το bulker τύπου capesize Blue Island (χωρητικότητας 152.400-dwt και κατασκευής 2000, στα ναυπηγεία Koyo Dock) πουλήθηκε για το ποσό των 8,2 εκατ. δολαρίων, έναντι 6 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • Το bulker τύπου panamax Atlantic Prime (χωρητικότητας 82.200-dwt και κατασκευής 2011, στα ναυπηγεία Tsuneishi Zosen) πουλήθηκε για 19 εκατ. δολάρια, έναντι 18,5 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV – συμφωνία που οδήγησε σε άνοδο τις αξίες. Σε τονάζ παλαιότερης κατασκευής, το panamax CSE Harmony Express (χωρητικότητας 76.700-dwt και κατασκευής 2002, στα ναυπηγεία Imabari) πουλήθηκε για 9 εκατ. δολάρια, έναντι 8,15 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.
    • To bulker τύπου supramax Christine B (χωρητικότητας 58.100-dwt και κατασκευής 2009, στα ναυπηγεία Tsuneishi Zhoushan) πουλήθηκε για το ποσό των 13,8 εκατ. δολαρίων, έναντι 12,32 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue – μια αγοραπωλησία που ενίσχυσε τις αξίες του τονάζ αυτής της ηλικίας.
    • Οι αξίες των handysizes επίσης ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Το Ephesus III (χωρητικότητας 31.800-dwt και κατασκευής 2004, στα ναυπηγεία Hakodate Dock) πουλήθηκε στην εταιρεία Manta Shipping Transport για 6,75 εκατ. δολάρια, έναντι 5,83 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της  VV.

    Containers

    Οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η πώληση από την εταιρεία Tufton Oceanic επτά containerships τύπου sub-panamax (χωρητικότητας 2.478-teu και κατασκευής 2004-2005, στα ναυπηγεία Wadan Yards) για το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων, έναντι 50,31 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία τους η VesselsValue.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Γεωργιόπουλος: «Ελκυστικός στόχος» για εξαγορά η ναυτιλιακή του – Τι λένε οι αναλυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξεφορτώνεται» ναυτιλιακά δάνεια η Commerzbank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SHIPPING FOCUS: Αυστηρή προειδοποίηση του NASDAQ στον Σ. Παληό



    ΣΧΟΛΙΑ