• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    VesselsValue


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Όλες οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, ενώ δεν σημειώθηκαν αγοραπωλησίες στα VLCCs. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • To tanker τύπου aframax Amba Bhavanee (χωρητικότητας 107.100-dwt και κατασκευής 2002, στα ναυπηγεία Koyo Dock) πουλήθηκε σε δημοπρασία για το ποσό των 5,6 εκατ. δολαρίων, μετά από 5 χρόνια παροπλισμού.
    • Το tanker τύπου MR1 Torea (χωρητικότητας 40.000-dwt και κατασκευής 2004, στα ναυπηγεία SLS) πουλήθηκε για 10,8 εκατ. δολάρια, έναντι 10,9 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue, συμφωνία που διατήρησε σταθερές τις αξίες.

    Bulkers

    Οι αξίες των περισσότερων κατηγοριών φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρέμειναν σταθερές την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο, στα supramaxes παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το bulker τύπου capesize Cape Frontier (χωρητικότητας 180.200-dwt και κατασκευής 2006, στα ναυπηγεία Koyo Dock) πουλήθηκε για το ποσό των 17,9 εκατ. δολαρίων, έναντι 18,6 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue, συμφωνία που οδήγησε τις αξίες των μέσης ηλικίας capesizes να υποχωρήσουν.
    • Το bulker τύπου panamax BC Aesara (χωρητικότητας 75.300-dwt και κατασκευής 2001, στα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries) πουλήθηκε για 7,5 εκατ. δολάρια, έναντι 7,4 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VV, συμφωνία που ενίσχυσε τις αξίες των panamaxes αυτής της ηλικίας.
    • Τα bulkers τύπου panamax BBC Glory & BBC Hope (χωρητικότητας 82.100/82.000-dwt και κατασκευής 2013, στα ναυπηγεία Qingdao Beihai Shipbuilding HI Co Ltd) πουλήθηκαν για το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων συνολικά.

    Containers

    Οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου post-panamax εξακολούθησαν να κινούνται ανοδικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ειδικότερα, οι αξίες των panamaxes 10ετίας ενισχύθηκαν εξαιτίας της πώλησης του containership Irenes Wisdom (χωρητικότητας 4.253-teu και κατασκευής 2003, στα ναυπηγεία Samsung) στην Orient Express για το ποσό των 7,1 εκατ. δολαρίων.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Δικαστήριο απέρριψε το σχέδιο διάσωσης της Mercator Lines από Έλληνες επιχειρηματίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ε. Πιστιόλης: «Ξαναχτυπά» με την ίδρυση κοινοπραξίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η DNB μείωσε τις ζημίες λόγω της αναδιάρθρωσης του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου



    ΣΧΟΛΙΑ