• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε κρίση η αγορά πετρελαίου: Βουτιά κάτω από τα 10 δολάρια για το συμβόλαιο Ιουνίου του WTI, υποχωρεί κατά 30% το Brent (upd)

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Μια μέρα μετά την ιστορική και «εξωπραγματική» βουτιά της τιμής του συμβολαίου του αμερικανικού αργού πετρελαίου, για τον μήνα Μάιο, η αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς τριγμούς.

    Και ενώ η πτώση του συμβολαίου Μαΐου είχε κάνει σε ένα βαθμό και με το γεγονός πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής του, τα πραγματικά προβλήματα που την προκάλεσαν, δηλαδή η πτώση της ζήτησης και το πρόβλημα με τη δυνατότητα αποθήκευσής του η οποία φτάνει στα όριά της,  παραμένουν. Έτσι παρά το ότι το συμβόλαιο Μαΐου ανακάμπτει στα 9 δολάρια, χάρη και στην απόφαση του Λευκού Οίκου να εκμεταλλευτεί την πτώση της τιμής για να αυξήσει τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ αγοράζοντας 75 εκατ. βαρέλια, δεν συμβαίνει το ίδιο με το συμβόλαιο Ιουνίου, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το πιο ενεργό.

    Ειδικότερα, αυτή την ώρα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό (WTI) παραδόσεως Ιουνίου υποχωρεί κατά 11,14 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό του κλείσιμο (20,43 δολάρια το βαρέλι), στα 9,29 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά -54,53%. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα η τιμή του έπεσε λίγο πιο πάνω από τα 7 δολάρια. Αντίθετα, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου κινείται πλέον στα 9 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 123,92% σε σχέση με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των -37,63 δολαρίων το βαρέλι.

    Πτώση σημειώνει και το brent παραδόσεως Ιουνίου στο Λονδίνο, το οποίο κινείται στα 17,78 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 7,79 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο ή -30,47%.



    ΣΧΟΛΙΑ