• Οικονομία

    «Βαρύς χειμώνας» για το ρούβλι, σε «ελεύθερη πτώση» μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

    • NewsRoom


    Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η τιμή του ρωσικού νομίσματος, καθώς οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ρούβλι τις τελευταίες δύο ημέρες το έχουν οδηγήσει να χάσει το 10% της αξίας του. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα 64,77 ρούβλια ανά δολάριο στην αγορά συναλλάγματος της Μόσχας, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου 2016, σημειώνοντας απώλειες 11% σε σχέση με πριν την επιβολή των κυρώσεων.

    Το ρούβλι έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση που προέκυψε από μια σειρά από γεγονότα. Από την μία η υπόθεση Σκριπάλ, η οποία έφερε νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος 40 Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων, με τη Ρωσία να ανακοινώνει πως  θα προτείνει αντίποινα και θα περιοριστεί η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ορισμένους τομείς. Από την άλλη, η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει φραγμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου χωρίς να εξαιρέσει τη Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί βραχνά. Τώρα στο εκρηκτικό μείγμα έρχονται και οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Συρία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί να χτυπήσει τον σύμμαχο των Ρώσων Μπασάρ Αλ Άσαντ.

    Η ρωσική κυβέρνηση, πάντως, λέει ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και η οικονομία θα βγει πιο ισχυρή. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πίεση, μάθαμε να το κάνουμε και στο τέλος θα την μετατρέψουμε σε όφελος για την οικονομία μας, και την οικονομική μας ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ανέβαλε τη δημοπρασία ομολόγων για αυτή την εβδομάδα.Είναι η πρώτη φορά, που λαμβάνει τέτοια απόφαση από το 2015, όταν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.



    ΣΧΟΛΙΑ