• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράλι του ευρώ έναντι της στερλίνας το 2023

    • Bloomberg


    Όλο και περισσότεροι οίκοι προβλέπουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος έναντι της στερλίνας και το 2023, για να φτάσει το Ιούνιο του επόμενου έτους σε ισοτιμία ακόμα και 0,90.

    Με την ΕΚΤ να προσπαθεί να προλάβει την «επιθετικότητα» των άλλων κεντρικών τραπεζών και να προειδοποιεί ότι υπάρχει ακόμα δρόμος στην αύξηση των επιτοκίων, η στερλίνα συνεχίζει να δέχεται πολλές περισσότερες πιέσεις από τα υπόλοιπα νομίσματα.

    Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων της RBC (Royal Bank of Canada)  και Bank of New York Mellon, βλέπουν το ευρώ να ανεβαίνει, καθώς η στερλίνα θα συνεχίσει να είναι και το επόμενο έτος ένα ριψοκίνδυνο asset.

    Risky asset η στερλίνα

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «παιχνίδι» στο συνάλλαγμα λόγω των ανατροπών στη νομισματική πολιτική θα είναι πιο έντονο μεταξύ ευρώ και στερλίνας, με τους traders να βρίσκονται σε στάση αναμονής ακόμα.

    Σύμφωνα με τον Άνταμ Κόουλ, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στην RBC, η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2023 άνω του 3% για να φτάσει το 0,90.

    Αυτό το επίπεδο παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια τους χάους που προκάλεσε στην αγορά ο «μίνι-προϋπολογισμός» της Λιζ Τρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Βρετανία οδηγώντας σε ένα εξαντλητικό sell-off και στην fast-track παραίτηση της.

    Οι αναλυτές του Bloomberg δεν βλέπουν πάνω από 0,89 την ισοτιμία ευρώ-στερλίνας, από τα τρέχοντα στο 0,87, η Commerzbank AG και η TD Securities βλέπουν να φτάσει το 0,90 έως τον Ιούνιο.

    Κι αυτό γιατί οι αγορές δεν περιμένουν από την Τράπεζα της Αγγλίας να εξαντλήσει την επιθετική της πολιτική, δεδομένης της ύφεσης στην οποία βρίσκεται ήδη η οικονομία της Βρετανίας.

    Οι αυξήσεις επιτοκίων και πώς επηρεάζουν το συνάλλαγμα

    Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η ΕΚΤ προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων, όμως οι αντιδράσεις ήταν εντονότερες μεταξύ των μελών της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας.

    «Το ευρώ-στερλίνα είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να παίξεις», δήλωσε ο Τζέοφ Γκου, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην Bank of New York Mellon, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο οι αγορές τιμολογούν.

    Δεδομένου ότι η Fed αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα που έχει βάλει στόχο (2%), το ευρώ αναμένεται να έχει περιορισμένο περιθώριο κέρδους έναντι του δολαρίου, αν και η θέση είναι ήδη υπέρ του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    «Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις της Fed και της ΕΚΤ αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες μιας «σκληρής» ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που θα ήταν αρνητικό για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως η λίρα», δήλωσε ο Λι Χάρντμαν, αναλυτής νομισμάτων της MUFG.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Υποχώρηση στο χαμηλό των τελευταίων τριών εβδομάδων – Φόβοι για περαιτέρω πτώση



    ΣΧΟΛΙΑ