• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράλι στα χρηματιστήρια ή νέο πτωτικό σερί; Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed

    • NewsRoom


    Το σερί ανάκαμψης των τελευταίων ημερών σε αμερικάνικα και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιβραδύνεται και μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από αναλυτές προμηνύει νέο γύρο αστάθειας στις αγορές.

    Η συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, δημιούργησε μάλλον ερωτήματα παρά έδωσε απαντήσεις, με τους αναλυτές να βλέπουν ακόμα μια φορά τις αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, να συνεχίζουν την ασταθή πορεία τους και οι ίδιοι να καλούνται να συμπληρώσουν τα «κενά» στις δηλώσεις Πάουελ.

    Η εικόνα των αγορών το β’ εξάμηνo

    «Με έκπληξη είδα το ράλι αγορών», ανέφερε ο Chris Zaccarelli, αναλυτής στο Independent Advisor Alliance, ο οποίος προειδοποίησε ότι με την αύξηση των επιτοκίων, οι αποδόσεις των ομολόγων θα πέσουν, όμως αυξάνονται παράλληλα οι πιθανότητες για ύφεση. «Σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές θεωρούνται επικίνδυνο asset», ανέφερε

    «Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την απειλή μιας ύφεσης που πληθαίνουν για το δεύτερο εξάμηνο, θα συνεχίσουν την αστάθεια στις αγορές», ανέφερε ο ο Richard Flynn, του βρετανικού Charles Schwab.

    «Οι αγορές πρώτα πυροβολούν και μετά κάνουν ερωτήσεις», δήλωσε ο Neil Dutta, αναλυτής στην Renaissance Macro Research LLC. «Δεν νομίζω ότι ο πληθωρισμός θα συνεργαστεί με τη Fed, ώστε η δεύτερη να προχωρήσει σε υποχώρηση στην αύξηση των επιτοκίων. Ο Πάουελ είπε επανειλημμένα ότι η οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί για να επιτύχει τους στόχους της. Μια μέτρια ύφεση πιθανότατα δεν θα κάνει τη δουλειά. Θα πρέπει να κάνουν περισσότερα».

    Ισχυρό δολάριο

    Η επιθετική τακτική της Fed που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, έχει ενισχύσει το δολάριο.

    Παρά κάποιες απώλειες που παρουσίασε την Πέμπτη, το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, σε αντίθεση με τα περισσότερα νομίσματα άλλων μεγάλων οικονομιών, που καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ευρώ που μέσα σε λίγους μήνες έχασε την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, με πολλούς αναλυτές να ποντάρουν ότι θα πέσει στα 0,95 δολάρια. Ήδη η HSBC και η JP Morgan προτείνουν θέσεις short για το ευρώ, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν μεγαλύτερη αδυναμία για ανάκαμψη λόγω της απειλής της ενεργειακής κρίσης.

    Η ανοδική πορεία του δολαρίου θα μπορούσε να ανακοπεί μόνο όταν η Fed σταματήσει τον κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια, ένα σενάριο, το οποίο δεν μπορούν να το τοποθετήσουν χρονικά οι αναλυτές.

    Θα κάνει στροφή η Fed;

    Καμία απάντηση δεν έδωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη για την πορεία του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις.

    «Μία ακόμη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στην επόμενη συνεδρίασή μας, όμως αυτή είναι μία απόφαση που θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα έχουμε τότε, τον Σεπτέμβριο», είπε ο Πάουελ.

    Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για τις επόμενες κινήσεις της Fed,  με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ο Πάουελ σηματοδότησε την έναρξη μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής και άλλους να υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

    Η οικονομολόγος Aneta Markowska εκτιμάει ότι τον Σεπτέμβριο η Fed δεν θα ξεπεράσει την αύξηση επιτοκίου κατά 0,50 (50 μ.β.), ενώ στον Roberto Perli του Piper Sandler’s, η ομιλία του Πάουελ ήταν ξεκάθαρη για μία κίνηση της τάξης του 0,75.

    Υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι ανάλογα με τα δεδομένα και τα δύο σενάρια είναι αρκετά ισχυρά όπως ο Eric Souza της  Silicon Valley Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    H Ευρώπη σε τροχιά ύφεσης –Τι προβλέπουν Goldman Sachs, JP Morgan, Deutsche Bank, Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ