• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράλι για τη στερλίνα με φόντο την είδηση για αποχώρηση του Τζόνσον – Ανακούφιση από τους traders

    • Bloomberg


    Η στερλίνα ενισχύθηκε και οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνουν άνοδο μετά τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να παραιτηθεί.

    Οι επενδυτές είπαν ότι τα νέα μπορεί να φέρουν ανακούφιση αρχικά στα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας, τα οποία έχουν πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό, την αδύναμη οικονομία και την πολιτική αβεβαιότητα της χώρας.

    Η στερλίνα αυξήθηκε έως και 0,6% στο 1,1994 δολάρια. Ο δείκτης FTSE 250, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε άνοδο 0,9% την Πέμπτη.

    Pound rises to session highs after reports Johnson is to quit
    Η λίρα ενισχύεται μετά τις αναφορές που ο Johnson πρόκειται να παραιτηθεί

    «Οι αγορές συναλλάγματος ελπίζουν ότι οποιοσδήποτε νέος ηγέτης θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος και να επιτρέψει στους Τόρις να κυβερνήσουν πιο αποτελεσματικά σε μια εποχή που η κρίση κόστους της ζωής ρίχνει μεγάλη σκιά στην οικονομία», δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, στέλεχος της Credit Agricole.

    Αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργό είπαν στο Bloomberg News ότι ο Τζόνσον σκοπεύει να αποχωρήσει. Η πολιτική πίεση έχει αυξηθεί μετά από μια σειρά παραιτήσεων υψηλού προφίλ και εκκλήσεις για παραίτηση από υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του νεοδιορισθέντα υπουργού Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι.

    Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις της στερλίνας μπορεί να είναι παροδικές.

    «Το ράλι της στερλίνας στην είδηση για την παραίτηση του Μπόρις είναι απλώς περίεργο», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στη Nomura, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές ότι ο επόμενος ηγέτης θα δώσει στην οικονομία δημοσιονομική ώθηση. «Αλλά είχα μερικούς ανθρώπους που μου είπαν ότι πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας λόγος για να αγοράσουν τη βρετανική λίρα. Πρόκειται για μία κίνηση που βασίζεται στο συναίσθημα».



    ΣΧΟΛΙΑ