• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στο… Χονγκ Κονγκ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, στην επιστροφή των επενδυτών από την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, με το κλίμα αβεβαιότητας για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να επιστρέφει.

    Αν και οι δύο πλευρές είχαν αφήσει τις προηγούμενες ημέρες να εννοηθεί πως οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας «πρώτης φάσης» πηγαίνουν καλά, η υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ στις αποφάσεις του Κογκρέσου υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ ήρθε να περιπλέξει τα πράγματα. Το Πεκίνο αντέδρασε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παρεμβάσεις στα εσωτερικά του. Όπως ανέφερε, «οι κακόβουλες προθέσεις των ΗΠΑ θα πέσουν στο κενό».

    Μάλιστα προειδοποίησε με «αυστηρά αντίμετρα», κάτι που προκάλεσε έντονη ανησυχία στην αγορά, η οποία βλέπει την πιθανότητα οι δύο πλευρές να έχουν ολοκληρώσει έως τις 15 Δεκεμβρίου τη συμφωνία να κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί, όσο και αν η Κίνα φαίνεται να μην επιθυμεί να συνδέσει τις δύο περιπτώσεις.

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 0,40% στις 28.051 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,35% στις 3.142 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,46% στις 8.665 μονάδες.

    Ωστόσο, σε επίπεδο μήνα, οι τρεις δείκτες κινήθηκαν θετικά με τον Dow Jones να σημειώνει κέρδη 4,1%, τον S&P 500 κέρδη 3,8% και τον Nasdaq να κλείνει τον Νοέμβριο στο +5%.



    ΣΧΟΛΙΑ