• ΑΓΟΡΕΣ

    Πού τοποθετούν χρονικά το «ορόσημο» της επενδυτικής βαθμίδας, Societe Generale, JP Morgan, Wood & Company και Barclays – Ο ρόλος των εκλογών


    Το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, το οποίο θα ξεκλειδώσει μια σειρά από θετικούς καταλύτες για τη χώρα έρχεται και εμπλέκεται με τον κίνδυνο των επόμενων εθνικών εκλογών μέχρι τα μέσα του έτους.

    Η γαλλική τράπεζα Societe Generale εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα ο οίκος αξιολόγησης της S&P να εκπλήξει θετικά, αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, ακόμη και πριν από τις εκλογές της χώρας. «Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, οι οικονομικές προοπτικές λόγω της ενεργειακής κρίσης και ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, πιστεύουμε ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (ΙG) το 2023. Παρά τον κίνδυνο ύφεσης σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναμένουμε ότι θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα (IG)», επισημαίνει η SG.

    Η επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα θα επιτρέψει να εισέλθουν σε σημαντικούς δείκτες αναφοράς των ομολόγων, τους οποίους ακολουθούν και πολλά επενδυτικά funds και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις εκλογές και το τελικό αποτέλεσμά τους, καταλήγει η SG.

    Η πολιτική αποτελεί εμπόδιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεταβλητότητα, αλλά για το 2023, μια ισχυρότερη μακροοικονομική προοπτική, βοηθά την πιθανή αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, όπως και η πιθανή επιστροφή των μερισμάτων από τον τραπεζικό τομέα και η συνεχής αναβάθμιση των κερδών των επιχειρήσεων που είναι τα βασικά θετικά σημεία, εκτιμά η Wood & Company.

    Στον αντίποδα, οι βασικοί αντίξοοι παράγοντες είναι η μεταβλητότητα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η υπερεπάρκεια μετοχών από την έναρξη των εκποιήσεων από το ΤΧΣ για τον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι από τα παγκόσμια μακροοικονομικά, τα οποία θα μπορούσαν να επιβαρύνουν αρνητικά τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

    H Barclays εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας έχει καθυστερήσει αρκετά, αν και ο κίνδυνος των εκλογών δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με την περίοδο του 2015. H βρετανική τράπεζα αποτελεί έναν ακόμη επενδυτικό οίκο που προστίθεται στη λίστα με τους οίκους που εκτιμούν ότι η Ελλάδα, οι οικονομικές προοπτικές της και τα ομόλογά της, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι στο προσκήνιο των αγορών φέτος. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επέτρεπε σε μια πιο διαρθρωτική ανακατανομή για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από θεσμικούς επενδυτές, ανοίγοντας το δρόμο για μια σύγκλιση προς τα επίπεδα των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων.

    Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τα ελληνικά ομόλογα είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις εκλογές και το τελικό αποτέλεσμά τους. Το κεντρικό θέμα είναι η πιθανότητα διακοπής της τρέχουσας πολιτικής, καθώς αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, με τον πήχη να είναι υψηλά για να μπορέσει ένα κόμμα να κερδίσει την πλειοψηφία. Αυτό εγείρει την πιθανότητα ενός αριστερού προς το κέντρο συνασπισμού που μπορεί να αποτρέψει μια δεύτερη κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

    Η αμερικανική JP Morgan είναι η πιο ‘αρκούδα’ για την επενδυτική βαθμίδα από του τέσσερεις οίκους καθώς εκτιμά ότι η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. « Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων για χώρες με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Παραμένουμε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικοί για τα ελληνικά ομόλογα (GGBs) και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά ή και ελαφρώς με στενότερα spreads από την Ιταλία έως το τέλος του 2023. Κατά τη διάρκεια του έτους και πιο βραχυπρόθεσμα, είμαστε τακτικά ουδέτεροι για τα ομόλογα της Ελλάδας, καθώς βλέπουμε αξιοπρεπείς πιθανότητες η Ελλάδα να δρομολογήσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς 10ετούς διάρκειας μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα διατηρούσε ενδεχομένως τα 10ετή ομόλογα υπό πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου», καταλήγει η JPM.

    Οι ημερομηνίες «κλειδιά» του 2023 για την ελληνική αξιολόγηση ξεκινούν με τη Fitch Ratings, η οποία σήμερα δίνει αξιολόγηση ΒΒ με θετικές προοπτικές και πρόκειται να δημοσιοποιήσει εκθέσεις για την ελληνική αξιολόγηση στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου. H Standard & Poor’s δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις της την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου. Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα χαμηλότερα από όλους τους οίκους στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου. Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ high έχει προγραμματίσει τις εκθέσεις της για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    BofA: Ήπια ανάπτυξη φέτος και το 2024 για την Ελλάδα

    Goldman Sachs: Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το… χειρότερο στις αμερικανικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ