• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς ερμηνεύει η αγορά το «ράλι» στην Alpha και τις άλλες τράπεζες – Η στρατηγική του stock picking

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    «Stock picking» είναι η επενδυτική στρατηγική που συστήνουν οι επαγγελματίες της αγοράς σε αυτήν τη συγκυρία.

    Η συμπεριφορά της Alpha Βank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 χθες, της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 το τελευταίο διάστημα, της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23, της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50, του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 και του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, αυτό ακριβώς δείχνει.

    Το ενδιαφέρον για τις τράπεζες δεν έχει ξεκινήσει χθες ή τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχουν τοποθετήσεις από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές έχουν διοχετεύσει σημαντικό μέρος της ρευστότητάς τους στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς στον τραπεζικό κλάδο, αφού για φέτος βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων.

    Η Alpha, πέρα από την πώληση ισχυρού χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων άνω των 10 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Με την απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων να κινείται περί το 1%, μία απόδοση της τάξης του 4 ή 5% για την έκδοση ομολόγου Tier II, θεωρείται επενδυτική ευκαιρία σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

    Αντίστοιχη κίνηση θα πρέπει να αναμένεται και από την πλευρά της Eurobank. Ταυτόχρονα, η προοπτική αύξησης κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 λύνει τα χέρια του ιδιωτικού τομέα να πάρει το «πάνω χέρι» στην τράπεζα και να προβεί σε άμεσες λύσεις χωρίς στο μέλλον να έχει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με το ΤΧΣ, καθώς η «παραίτηση» (απομάκρυνση;) Τζούρντα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προβληματική και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

    Ισχυρή ταυτόχρονα είναι και η πρόκληση για την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70, σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το deal πώλησης του 90% στο CVC θεωρείται κλεισμένο, παρά τις αντιρρήσεις μελών του Δ.Σ., ενώ εκκρεμεί η έγκριση από το «ακέφαλο» προς στιγμή ΤΧΣ, αλλά και την DG Comp.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον, η κινητικότητα και η «ζωηράδα» της αγοράς θα πρέπει να θεωρούνται μέσα στο πρόγραμμα, με τις όποιες διακυμάνσεις να μη δίνουν σαφή κατεύθυνση ως προς την τάση.

    Στα καλά νέα της ημέρας κρίνεται η αποκλιμάκωση του ελληνικού 10ετούς στο 1,02%, παρά το γεγονός ότι τα αντίστοιχα Γερμανικά και γαλλικά ομόλογα γύρισαν πάλι στις αρνητικές τους αποδόσεις.

    Ο Μάρτιος έχει μια αρνητική ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%. Πέρα από τις παραδόσεις και τα στατιστικά η ατζέντα προβλέπεται ασφυκτικά γεμάτη καθώς εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιριών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 .

    Παράλληλα ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων χρήσης των δεικτοβαρών εταιριών αναμένεται εντός του μήνα με τις τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο αφού θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανείων σε αναστολή, τις εκτιμήσεις τους για τα τεστ αντοχής και τα νέα χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων. Τέλος, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα του εμπορίου μετά την νέα παράταση που δόθηκε καθώς ο αριθμός των  κρουσμάτων δεν έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν εναύσματα ενδιαφέροντος και ανάλογα με την ροή των πραγμάτων θα δώσουν περισσότερες αφορμές τάσης στην αγορά.

    Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε αντοχή στην περιοχή των 770 μονάδων, αρνούμενος να δοκιμάσει τις αντοχές στήριξης των 750 μονάδων. Η… άρνηση ήταν πολύ πιο έντονη την Παρασκευή καθώς η αγορά θα είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει την έντονα πτωτική πορεία των ξένων αγορών. Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ελπιδοφόρα για τους αισιόδοξους καθώς η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από το ΧΑ.

    Προστατεύοντας λοιπόν τα κομβικά σημεία στήριξης το μοτίβο συσσώρευσης διατηρήθηκε, οι πωλητές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική και οι κινητοί μέσοι συγκλίνουν οριακά με τον Γενικό Δείκτη, οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, επιτείνοντας την αναποφασιστική διαγραμματική εικόνα. Από πλευράς συναλλαγών η αύξηση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός κίνησης ως τις 800 μονάδες και εν συνεχεία για τα υψηλά έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ