• ΑΓΟΡΕΣ

    Πολεμικό τοπίο: Το χρηματιστήριο της Αθήνας στην 5η θέση της παγκόσμιας κλίμακας των απωλειών – Στα 6,5 τρισ. δολάρια η διεθνής «αιματοχυσία»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας με μετοχές που υποχωρούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Οι άνεμοι της διεθνοποιημένης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σαρώνουν με ορμή το χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Μέσα στο διάστημα των 15 ημερών που έχουν παρέλθει από τη ρωσική εισβολή, η ελληνική αγορά βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κλίμακας των απωλειών. Γεγονός που έρχεται να καταδείξει με τον πλέον παραστατικό τρόπο, τις κραυγαλέες αδυναμίες που στιγματίζουν τον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος.

    Έχοντας το δολάριο και όχι τα τοπικά νομίσματα ως κοινό παρονομαστή στις αποτιμήσεις των αγορών , ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 17,76% στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις. Αρχικής γενομένης στις 24 Φεβρουαρίου ( όταν ξεκίνησε ο πόλεμος) μέχρι και χθες. Οι απώλειες αυτές είναι από τις μεγαλύτερες στο διεθνές σκηνικό. Όπου το ρόλο του απόλυτου αρνητικό πρωταγωνιστή διαδραματίζει το χρηματιστήριο της Τζαμάικα, που έχει χάσει το…64, 47% της αξίας του με όρους δολαρίου.

    Ακολουθεί η χρηματιστηριακή αγορά της Σρι Λάνκα με απώλειες 23,34%. Έπεται η Ρωσία που χάνει 22,19%, αλλά η πτώση αυτή αντιστοιχεί σε μία και μόνο μέρα, καθώς από τις 25 Φεβρουαρίου το χρηματιστήριο της Ρωσίας παραμένει κλειστό. Εγκλωβίζοντας περί τα 600 δισ. δολάρια, που ήταν τότε η αξία των εκεί εισηγμένων εταιρειών. Έκτοτε βέβαια το ρούβλι έχει αποδυναμωθεί κατά 35% έναντι του ευρώ…

    Στην τέταρτη των απωλειών βρίσκεται η αγορά της Ουγγαρίας που έχει υποχωρήσει κατά 18,88% στο απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων που σηματοδοτήθηκαν, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

    Η σκυτάλη της χρηματιστηριακής πτώσης περνάει έπειτα από την Ελλάδα στο Καζακστάν (-17,33%) και η δεκάδα συμπληρώνεται με τις αγορές της Αυστρίας (-16,45%), της Ιρλανδίας (-15,70%), της Ιταλίας (-14,32%) και της Τσεχίας (-13,44%).

    Από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης οι… πολεμικές απώλειες της Γαλλίας είναι στο 11,06%, της Γερμανίας στο 10,74%, ενώ για το χρηματιστήριο του Λονδίνου η πτώση είναι της τάξεως του 8,5%.

    Καταφανώς αμυντικότερη συμπεριφορά δείχνει να έχει μέχρι τώρα η Wall Street καθώς ο Daw Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,71% και ακόμη λιγότερο ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 (στο -0,11%).

    Μπορεί βεβαίως η συντριπτική πλειονότητα των αγορών να βρίσκεται στο «κόκκινο», αλλά υπάρχουν και οι λιγοστές εξαιρέσεις στον κανόνα της πτώσης. Σε αυτές ηγείται το χρηματιστήριο του Ομάν που το τελευταίο 15θήμερο έχει ενισχυθεί κατά 7%,. Ακολουθούμενο από τις αγορές του Κατάρ (+6,95%), του Περού (+6,19%), του Αμπού Ντάμπι (+5,56%) και του Κουβέιτ (+4,66%). Με άλλα λόγια, χώρες που εκτός του Περού, έχουν…πετρελαιοκίνητες οικονομίες.

    Τι έχει χάσει η Ελλάδα και όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου

    Με όρους ευρώ, η συναλλαγματική ισοτιμία του οποίου έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου, το χρηματιστήριο της Αθήνας γράφει απώλειες 15,35% από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέγιστη επίδραση στη διαμόρφωση της πτωτικής πορείας που ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης, έχουν διαδραματίσει οι μετοχές της Coca Cola και των τραπεζών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά…26,1% στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις. Για την Coca Cola ΕΕΕ 0% 29,02 η πτώση φτάνει στο 30,7% με την εταιρεία να μην αρθρώνει μια σαφή και κατανοητή άποψη, για το τι θα πράξει με την παρουσία της στη Ρωσία. Που δείχνει να είναι σαν την… Αλεξάνδρεια που χάνεται.

    Η εκτίναξη στα ύψη του γεωπολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με τις αλυσιδωτές οικονομικές παρενέργειες, είναι σαφές ότι έχουν θολώσει το αναπτυξιακό story. Χωρίς ακόμη να μπορεί να αποτιμηθεί και η επίπτωση στις επιχειρήσεις, των οποίων οι αποτιμήσεις αναθεωρούνται από την ίδια την αγορά. Δικαίως ή αδίκως θα κριθεί από τη συνέχεια, με καταλυτικό παράγοντα, τουλάχιστον πρωταρχικά, τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Όπου η εκεχειρία δεν φαίνεται επί του παρόντος στον ορίζοντα.

    Μεσούσης της ρωσικής εισβολής, στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν «αποτεφρωθεί» 10,9 δισ. ευρώ (περί τα 12 δις δολάρια) από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών. Εκ των οποίων το 28% προέρχεται από την καθίζηση της αγοραίας χρηματιστηριακής αξίας της Coca Cola.

    Στο διεθνές σκηνικό τα αντίστοιχα μεγέθη είναι τεράστια, καθώς από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο μετοχικός πλούτος που έχει καπνός από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, ανέρχεται στα 6,5 τρισ. δολάρια… Και τούτο γιατί το σύνολο των χρηματιστηριακών αξίων, από τα 112,8 τρισ. έχει πέσει στα 106,3 τρισ. δολάρια. Εκ των οποίων τα 46 τρισ. αφορούν τη Wall Street ( μαζί με την αγορά του Nasdaq) που στο διάστημα των 15 ημερών του πολέμου, καταγράφει απώλειες 1,7 τρις δολαρίων. Οι υπόλοιπες (λογιστικού χαρακτήρα) ζημιές βαρύνουν κατά κύριο λόγο τις αγορές της Ευρώπης και της Κίνας μαζί με την Ιαπωνία.

    Αν αναλογιστεί κάποιος ότι πέρσι ο μετοχικός πλούτος παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 17,7 τρισ. δολάρια και ή αποτίμηση όλων των αγορών έφτασε στα 121 τρισ. δολάρια, γίνεται εμφανές το κομβικό σημείο όπου τώρα βρίσκονται τα χρηματιστήρια. Τα οποία πολλοί τα εκλαμβάνουν τώρα, σαν γκρεμούς σκεπασμένους με λουλούδια…

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Μερισματικές αποδόσεις – δέλεαρ με διψήφιο ποσοστό από τα blue chips

    Ήπιες απώλειες στη Wall Street, επέστρεψε άνω το 2% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ