• ΑΓΟΡΕΣ

    Πειραιώς Χρηματιστηριακή: Tα top picks της φετινής χρονιάς από το ΧΑ


    Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, όσον αφορά το 2024, διατηρεί μια αισιόδοξη άποψη, αναμένοντας ότι το ΧΑ θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, λόγω του υψηλότερου από τον μέσο όρο ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και της ευνοϊκής αποτίμησης των μετοχών με 9,8 φορές τον δείκτη P/E για τις μετοχές που καλύπτει φέτος.

    «Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν και το 2024, υποστηριζόμενες από την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις και την αναμενόμενη επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων. Από τις μη τραπεζικές μετοχές, τα top picks περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ, καθώς ο μετασχηματισμός της εταιρείας αποκτά δυναμική, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ελκυστική αποτίμηση που αναμένουμε να αναγνωριστεί σταδιακά από τους επενδυτές, τη Jumbo με την εταιρεία να παρέχει βιώσιμη αύξηση των κερδών ανά μετοχή, διατηρώντας παράλληλα υψηλές πληρωμές στους μετόχους και την Τitan International. Διατηρούμε την ευνοϊκή άποψη για τη Μυτιληναίος λόγω του σταθερού επιχειρηματικού μοντέλου και της αυξανόμενης παγκόσμιας εμβέλειας, τη Motor Oil λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών διύλισης που υποστηρίζουν το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και τον ΟΠΑΠ λόγω της ισχυρής θέσης στην αγορά, υποστηρίζοντας υψηλές ταμειακές πληρωμές προς τους μετόχους», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Κινητήριοι παράγοντες της αγοράς

     * Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας (το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,9% το 2024).

     * Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και η επακόλουθη αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές, με τη διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

     * Η πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου 2023.

     * Ισχυρά εταιρικά κέρδη.

     * Η επάνοδος των τραπεζικών μετοχών λόγω κερδοφορίας, η μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφια επίπεδα και η αναμενόμενη επαναφορά της διανομής μερισμάτων.

     * Ελκυστικές αποτιμήσεις, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες που διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με την εύλογη αξία τους βάσει των ROTEs τους.

    Υψηλή κερδοφορία σε ελκυστικούς πολλαπλασιαστές

    «Προβλέπουμε ότι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή για τις εταιρείες μας (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς) θα ξεπεράσει το 10% το 2023, παρά την καλή βάση του 2022, λόγω των ισχυρών επιδόσεων των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να επιτύχουν προσαρμοσμένη αύξηση κερδών ανά μετοχή άνω του 80%, αντισταθμίζοντας την εξομάλυνση σε ορισμένες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, όπως τα διυλιστήρια. Για το 2024 και το 2025, εκτιμούμε αύξηση των EPS κατά 1,0% και 3,7%, αντίστοιχα, που επηρεάζεται εν μέρει από τις αρνητικές μεταβολές των EPS των τραπεζών το 2024 και το 2025, αν και μικρές, κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Αναμένουμε αύξηση των EPS κατά 5,8% το 2026, καθώς μετά την εξομάλυνση των κερδών των προηγούμενων ετών, βλέπουμε ότι η αύξηση των EPS επιστρέφει σταδιακά σε μια πορεία με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό EPS. Με βάση τις τιμές κλεισίματος στις 26 Ιανουαρίου, οι μετοχές που παρακολουθούμε διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη P/E 6,1 φορές για το 2023, 6,8 φορές για το 2024. Οι πολλαπλασιαστές EV/EBITDA υπολογίζονται σε 6,9 φορές, 6,5 φορές και 6,2 φορές για τα έτη 2023, 2024 και 2025, αντίστοιχα. Η μερισματική απόδοση θα υποστηριχθεί από τη συμβολή των τραπεζικών μετοχών. Συγκεκριμένα, προβλέπουμε μερισματική απόδοση 4,3% το 2023, 4,8% το 2024, 5,2% το 2025 και 5,7% το 2026», καταλήγει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Piraeus Securities: Νέες υψηλότερες τιμές στόχοι για τις τράπεζες

    Piraeus Securities: Νέες υψηλότερες τιμές στόχοι για τις τράπεζες

    Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για την Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ