• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιοι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι ξεκινούν από θέση «αρκούδας» τη στάση τους για τις μετοχές το 2023

    Αρκούδα που βρυχάται


    UBS, Citi, Goldman Sachs και BlackRock, ένας ευρωπαϊκός και τρεις κορυφαίοι αμερικανικοί όμιλοι επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων συμφωνούν ότι το 2023 θα είναι άλλη μια χρονιά δυσκολίας για τους επενδυτές μετοχών.

    Η τελευταία αναφορά της Citi και της Beata Manthey για την Ευρώπη και τις τιμές των μετοχών δεν δείχνει μεγάλες προσδοκίες και αισιοδοξία για το επόμενο έτος.

    «Πιστεύουμε ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του MSCI Europe έχουν κορυφωθεί και είναι πιθανό να πέσουν 10% το 2023, γεγονός που θα αποτελεί την ένατη ευρωπαϊκή ύφεση κερδών τα τελευταία 50 χρόνια», εξηγεί η Manthey.

    «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και οι μειώσεις των επιτοκίων είναι ακόμη μακριά και ως εκ τούτου, φαίνεται πρόωρο να υποθέσουμε ότι η μεταβλητότητα των τιμών είναι πίσω μας. Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες να αποσυνδεθεί από την πτώση των κερδών αργότερα το 2023, όταν ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί και οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανατραπούν. Αναμένουμε πτώση 10% το 2023 και είναι ήπια εκτίμηση σε σύγκριση με το μέσο όρο του 35% συρρίκνωση των EPS σε μια ύφεση», εκτιμά η Citi.

    Οι Arend Kapteyn και Bhanu Baweja της ευρωπαϊκής τράπεζας UBS αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ιστορικά αδύναμη το 2023 και ένα είδος «παγκόσμιας ύφεσης» θα πλήξει αγορές και οικονομίες.

    Οι συνθήκες δεν ευνοούν τις μετοχές, αλλά αντίθετα οδηγούν σε «ασφάλεια» τις επιλογές των επενδυτών, όπως το αμερικανικό δολάριο, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός για το 2023. «Βλέπουμε τα κατώτατα όρια του δείκτη S&P 500 στις 3.200 μονάδες το β’ τρίμηνο και στις 3.900 μονάδες στο τέλος του 2023. Καθώς η ανάπτυξη επιδεινώνεται σημαντικά στο β’ τρίμηνο του 2023, βλέπουμε τον πολλαπλασιαστή των κερδών να μειώνεται προς τις 14,5 φορές, στα χαμηλότερα επίπεδα του 2002, του 2018 και του 2020.

    Προβλέπουμε ότι το 2023 τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα μειωθούν κατά περισσότερο από 10% σε 198 δολάρια, με μείωση του περιθωρίου κέρδους κάτω από το 2020 για τον S&P ex Fins/Energy. Στόχος μας είναι οι 3.900 μονάδες για τον S&P 500 στο τέλος του 2023 με βάση τα κέρδη ανά μετοχή στα 215 δολάρια το 2024 (-15% σε σχέση με το μέσο όρο των αναλυτών), και σύμφωνα με μια δίκαιη αξία του μελλοντικού P/E σε 18 φορές», εκτιμά η ελβετική τράπεζα.

    Η αμερικανική Goldman Sachs εξακολουθεί να «βλέπει» ισχυρά εμπόδια στην πορεία των μετοχών και το 2023, αφού η κερδοφορία των εταιρειών θα αποδειχθεί σκόπελος στην πορεία των μετοχών.

    «Μειώνουμε στο μηδέν την πρόβλεψή μας για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) του S&P 500 για το 2023, καθώς τα αδύναμα περιθώρια κέρδους του τρίτου τριμήνου προδιαγράφουν αντίθετο άνεμο για το επόμενο έτος», εξηγεί η ομάδα του David J. Kostin της Goldman Sachs.

    «Σε μια ύφεση, αναμένουμε ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα μειωθούν κατά 11%, αλλά διατηρούμε τους στόχους μας για το τέλος του 2022 και το 2023 για τους δείκτες στις 3.600 μονάδες (-5% περιθώριο μεταβολής) και στις 4.000 μονάδες (+6% περιθώριο μεταβολής)», εξηγεί ο Kostin.

    Η BlackRock, ο κορυφαίος οίκος σε μέγεθος διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο με πάνω από 10 τρισ. δολάρια, αν και διατηρεί τη μακροπρόθεσμη (πάνω από ένα έτος) στρατηγική άποψή της, θεωρεί ότι το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος μειώνει τις αναμενόμενες αποδόσεις των μετοχών για το επόμενο.

    Στρατηγικά, η BlackRock είναι με αυξημένες θέσεις σε δημόσια διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα. Τα υψηλότερα spreads και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεβάζουν τις αναμενόμενες αποδόσεις και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών είναι περιορισμένος. Οι μετοχές εξακολουθούν να μην αποτιμούν πλήρως τις επιδεινούμενες μακροοικονομικές προοπτικές.

    «Πιστεύουμε ότι οι μετοχές έχουν περιθώριο περαιτέρω πτώσης σε τακτικό ορίζοντα, καθώς οι τιμές εξακολουθούν να μην αντανακλούν πλήρως τον συνδυασμό των υφεσιακών κινδύνων και των υψηλότερων επιτοκίων. Είμαστε υποεπενδεδυμένοι στις ανεπτυγμένες αγορές λόγω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής εικόνας και των κινδύνων για τα εταιρικά κέρδη και τα μειωμένα περιθώρια κέρδους από το υψηλότερο κόστος. Οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως την μετάβαση ακόμη και ο χρονικός ορίζοντας είναι το κλειδί και υπάρχουν τακτικές ευκαιρίες σε επιλεγμένες ενεργειακές μετοχές. Οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές προτιμήσεις είναι πιθανό να δώσουν στα βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία ένα πλεονέκτημα απόδοσης για τα επόμενα χρόνια, κατά την άποψη της BlackRock.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις της για την εγχώρια ανάπτυξη, τις εκλογές και το χρέος

    Porsche: Η αγαπημένη μετοχή των Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup και Deutsche Bank

    Goldman Sachs: Ισχυρά εμπόδια στην πορεία των μετοχών και το 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ