• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Σήμα αγορών για τους ξένους από Λονδίνο κι ενόψει Fitch, τι συμβαίνει στη ΔΕΗ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ


    Ενεργοποίηση των ξένων θεσμικών επενδυτών με εντολές αγορών στις τράπεζες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης.

    Πρόκειται για τάση που ξεκίνησε αφενός με την είσοδο μεγάλων παικτών, όπως της Unicredit στην Alpha και το placement της ΕΤΕ ΕΤΕ 0,25% 8,10 που ακολούθησε και αφετέρου από την περασμένη Δευτέρα, όταν και ξεκίνησε το προγραμματισμένο  roadshow της Morgan Stanley για το Χ.Α. στο Λονδίνο.

    Οι εξελίξεις στην αγορά τρέχουν, σημειώνουν έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων, δεδομένου ότι την ερχόμενη Παρασκευή, εκτός απρόοπτου, και μετά τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την DBRS, την Scope, την S&P, την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από την Moody’s, έρχεται η επενδυτική βαθμίδα και από την Fitch.

    Ήδη χθες το ενδιαφέρον ήταν σφοδρό για την έκδοση του senior ομολόγου της Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,12% 3,86 , η οποία σήκωσε από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για μία έκδοση εξαετούς διάρκειας με το κουπόνι να κλειδώνει σε 6,75% και με αρχική τιμολόγηση σε 7,125%.

    Το ενδιαφέρον δε, έγκειται στις προσφορές που μαζεύτηκαν, οι οποίες ξεπέρασαν το 1,7 δις. ευρώ, τη στιγμή που η τράπεζα ζητούσε 500 εκατ. ευρώ.

    Το άλλο καλό νέο είναι ότι η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για τη συνέχιση του Ηρακλή, ενός εργαλείου που μείωσε τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών και από 42% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 σε περίπου 8%.

    Αυτό δίνει τη δυνατότητα να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί περαιτέρω και για διάστημα ενός ακόμα χρόνου, ως το 2024 που είναι το όριο που έθεσε η Κομισιόν.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, οι κινήσεις των ξένων αναμένεται να συνεχιστούν με τις τράπεζες, μετά από καιρό σε συγχορδία ανόδου και κυρίως η Alpha ΑΛΦΑ 0,61% 1,64  και η ΕΤΕ ΕΤΕ 0,25% 8,10 , να οδηγούν την αγορά σε ανοδικό κανάλι και κυρίως στο να συμβάλλουν στη διατήρηση των συναλλαγών στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ.

    Κι αυτό, τη στιγμή που το 2024 αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από τα πέτρινα χρόνια της κρίσης που οι τράπεζες θα μοιράσουν μερίσματα στους μετόχους τους και η αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό τους κεφάλαιο θα συνεχιστεί, με την αρχή να γίνεται για το επόμενο έτος από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,12% 3,86 .

    Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες μέρες, καθώς σχεδιάζεται η μείωση της θέσης από κοινού των ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil από την HelleniQ Energy ΕΛΠΕ -0,24% 8,43 και σε ποσοστό 10 – 12%, δεδομένου ότι το συνολικό τους ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 81% (45,47% η πλευρά Λάτση και 35,47% το ΤΑΙΠΕΔ).

    Τέλος, μεγάλη αντίδραση για την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,51% 11,69 στα 10,75 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από την 1η Αυγούστου.

    Πάνω από 1 εκατ. κομμάτια (σ.,σ. μαζί με πακέτο ανώτερο των 600 χιλ. τεμαχίων) και πληροφορίες για αντίδραση στη μετοχή μετά το πέρας των πωλήσεων από ξένο θεσμικό επενδυτή το τελευταίο διάστημα.

    Διαβάστε επίσης

    CNL Capital: Διανομή προσωρινού μερίσματος στα 0,25 ευρώ/μετοχή

    Edison για ΟΠΑΠ: Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στη μετοχή – Αύξηση στη «δίκαιη» τιμή στα €18,5 από €17,9

    Alpha Finance για HelleniQ Energy: Αύξηση της τιμής στόχου στα €9,96/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ